ČOI: EET nenahradí „doklad o zakoupení“, trvejte na něm

27.11.2016 9:11

Česká obchodní inspekce v souvislosti s novou povinností podnikatelů týkající se elektronické evidence tržeb upozorňuje spotřebitele, že mají stále nárok na „doklad o zakoupení“ při nákupu zboží či služeb a měli by na něm trvat.

ČOI: EET nenahradí „doklad o zakoupení“, trvejte na něm
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Chystaná povinná účtenka pro elektronickou evidenci tržeb takový doklad nenahrazuje. Vystavení „dokladu o zakoupení“ bude Česká obchodní inspekce i nadále kontrolovat.

Nárok spotřebitele na doklad o zakoupení (se všemi náležitostmi) vyplývá ze zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Má být poskytnut na vyžádání v okamžiku zakoupení výrobku nebo poskytnutí služby. Takový doklad pak slouží například i pro účely reklamace, kdy zákazník tímto dokladem prokáže, že koupil konkrétní výrobek či objednal službu u daného prodejce.

§ 16

(1) Na žádost spotřebitele je prodávající povinen vydat doklad o zakoupení výrobku nebo o poskytnutí služby s uvedením data prodeje výrobku nebo poskytnutí služby, o jaký výrobek nebo o jakou službu se jedná a za jakou cenu byl výrobek prodán nebo služba poskytnuta, spolu s identifikačními údaji prodávajícího obsahujícími jméno a příjmení nebo název nebo obchodní firmu, případně název prodávajícího, jeho identifikační číslo osoby, pokud zvláštní právní předpis nestanoví jinak.

Zák. č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele

Rozsah odpovědnosti za vady prodávajícího stanoví občanský zákoník u spotřebního zboží obecně na 24 měsíců. Při koupi použitého spotřebního zboží se prodávající může se spotřebitelem dohodnout, že se tato lhůta zkracuje na polovinu. Zkrácenou dobu trvání odpovědnosti za vady je však třeba vyznačit v dokladu o zakoupení, stejně jako případné vady nebo nedostatky, s nimiž byl kupující předem seznámen.

Oproti tomu doklad k elektronické evidenci tržeb dle zákona o evidenci tržeb nemusí tyto informace obsahovat. Proto spotřebitelům doporučujeme, aby na vystavení dokladu o zakoupení se všemi náležitostmi stále trvali a nespokojili se jen s účtenkou vyplývající ze zákona o evidenci tržeb, tzv. EET.

§ 20

Údaje na účtence

(1) Poplatník je na účtence povinen uvádět 

a) fiskální identifikační kód, 
b) své daňové identifikační číslo, 
c) označení provozovny, ve které je tržba uskutečněna, 
d) označení pokladního zařízení, na kterém je tržba evidována, 
e) pořadové číslo účtenky, 
f) datum a čas přijetí tržby nebo vystavení účtenky, pokud je vystavena dříve, 
g) celkovou částku tržby, 
h) bezpečnostní kód poplatníka, 
i) údaj, zda je tržba evidována v běžném nebo zjednodušeném režimu.

(2) Údajem o evidované tržbě uváděným na účtence je také daňové identifikační číslo poplatníka, který pověřil evidováním této tržby poplatníka, který tržbu eviduje.

(3) Nemá-li poplatník povinnost uvádět na účtence fiskální identifikační kód, je povinen na účtence uvádět svůj podpisový kód.

Zák. č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb

Podnikatel by tedy spotřebiteli měl povinně vydat účtenku (vyplývající ze zákona o evidenci tržeb), pokud se na něj tato povinnost vztahuje, navíc také na žádost spotřebitele i doklad o zakoupení se všemi náležitostmi tak, jak byl spotřebitel dosud zvyklý (vyplývá ze zákona o ochraně spotřebitele).

(Pokud ovšem podnikatel v rámci povinností vyplývajících ze zákona o evidenci tržeb bude vydávat účtenky, které kromě náležitostí uvedených v zákoně o evidenci tržeb splní zároveň náležitosti podle zákona o ochraně spotřebitele, samostatný doklad o zakoupení již v takovém případě nebude muset vydávat.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…