ČOI: Minimarkety a večerky nabízely i nebezpečné výrobky

29.10.2015 7:33

V průběhu mimořádné akce zkontrolovali inspektoři ČOI z Inspektorátu Středočeského s Hl. m. Prahy celkem 87 provozoven typu minimarket a večerka.

ČOI: Minimarkety a večerky nabízely i nebezpečné výrobky
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Různé nedostatky a porušení povinností byly zjištěny v 66 z nich, tj. v osmi z deseti kontrolovaných provozoven. Za nedostatky zjištěné při kontrolách byly uloženy 46 prodávajícím příkazem na místě pokuty v souhrnné výši 77 000 Kč, dalších 12 případů je v šetření nebo bude s kontrolovanými osobami zahájeno správní řízení.

Mimořádné kontroly inspektorátu ČOI pro Středočeský kraj a Hl. m. Prahu, které probíhaly na přelomu srpna a září, byly zaměřeny na prověření provozoven typu minimarket a večerka, a to převážně v Praze, ale také v Poděbradech, Úvalech, Mnichovicích a dalších středočeských obcích. Inspektoři kontrolovali, jak prodávající dodržují povinností stanovené platnými právními předpisy, zejména zákonem o ochraně spotřebitele (zák. č. 634/1992 Sb.). V průběhu celkem 87 kontrol byly nedostatky zjištěny v 66 z nich, tj. v 75,9 % navštívených provozoven.

Zjištěné závady

Nejčastěji porušovaly kontrolované subjekty povinnosti stanovené zákonem o ochraně spotřebitele:

  • 46 prodávajících porušilo informační povinnosti o ceně (porušení § 12), neboť ve 29 případech neuváděli u balených potravinářských výrobků měrné ceny a v 17 případech neuvedli ceny prodávaných výrobků
     
  • doklad o zakoupení nebyl vydán spotřebiteli na vyžádání ve 12 provozovnách, případně vydaný doklad neobsahoval předepsané náležitosti (§ 16)
     
  • zásady poctivosti prodeje (§ 3) porušili prodávající ve 13 provozovnách: v 10 případech tím, že spotřebiteli neumožnili přeměření prodaného nápoje, převážení nebo přeměření prodaných výrobků či zboží, v dalších třech nesprávným účtováním
     
  • v jedné z kontrolovaných provozoven nebyla obuv nabízená k prodeji označena údaji o materiálech použitých v jejích hlavních částech (§ 10a). Zákaz prodeje do doby zjednání nápravy na  vydali inspektoři na 13 párů obuvi v hodnotě 2080 Kč.

Nabídku neoznačeného laserového ukazovátka, a to ani značkou nebezpečí a sílou laseru dle příslušné normy (ČSN EN 60825-1) zjistili inspektoři při jedné kontrole (porušení zák. č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků). Absence tohoto značení může znamenat pro spotřebitele vážné riziko, neboť nesprávné použití tohoto výrobku může vážně poškodit zdraví.

V nabídce jedné kontrolované provozovny byl zjištěn výrobek puzzle, na jehož obalu nebylo uvedeno stanovené označení CE, údaje o výrobci nebo dovozci ani o věkové skupině dětí, pro které je výrobek určen. Chybělo i povinné varování o možném riziku nesprávného použití (porušení zák. č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky). Případ je v šetření.

Uložené sankce

Za nedostatky zjištěné při kontrolách provozoven typu minimarketů a večerek bylo uloženo prodávajícím celkem 46 pokut příkazem na místě v souhrnné výši 77 000 Kč, se 7 kontrolovanými subjekty bude zahájeno právní řízení a kontrolní zjištění v  5 provozovnách budou došetřena a následně přijata další opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…