ČOI: Skládačky pro nejmenší musí být bezpečné, ale vždy nejsou

10.08.2015 7:38

Český trh nabízí velký výběr hraček, které rozvíjejí představivost dítěte. K těm nejoblíbenějším patří bezesporu puzzle.

ČOI: Skládačky pro nejmenší musí být bezpečné, ale vždy nejsou
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Při jejich výběru by se však zejména rodiče dětí mladších tří let měli zajímat, jestli hračka neobsahuje příliš malé části, které by dítě mohlo v zápalu hry vdechnout nebo spolknout, a ublížit si. Jeden takový výrobek zjistili inspektoři České obchodní inspekce při průběžném monitorování trhu s hračkami. Kromě toho, že nebyl řádně označen, obsahoval velmi malé volné dílky, které se vešly do zkušebního válce pro malé části. Prodej skládačky mravence byl zakázán, distributor ji stáhl z trhu a po zpracování kompletní dokumentace bude výrobek nahlášen do databáze nebezpečných výrobků RAPEX. Jde o výrobek:

Puzzle dřevěné – Mravenec

Dovozce/výrobce neznámý

Další údaje neuvedeny

Příčiny nebezpečnosti

Při zkoušce válcem pro malé části se odnímatelné součásti hračky vešly celé do tohoto zkušebního válce. To znamená riziko vdechnutí a možné udušení dítěte.

Při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku lze předpokládat situaci, při které může dojít ke zranění dítěte vdechnutím nebo spolknutím malé části hračky.

                 

Přijatá opatření

Česká obchodní inspekce zakázala prodej rizikového výrobku a následně distributor přijal opatření, na základě kterého stáhnul tuto skládačku z trhu. Po kompletním zpracování potřebných dokladů bude výrobek, dřevěné puzzle mravenec, nahlášen do evropského systému nebezpečných výrobků RAPEX.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…