ČOI: Skládačky pro nejmenší musí být bezpečné, ale vždy nejsou

10.08.2015 7:38

Český trh nabízí velký výběr hraček, které rozvíjejí představivost dítěte. K těm nejoblíbenějším patří bezesporu puzzle.

ČOI: Skládačky pro nejmenší musí být bezpečné, ale vždy nejsou
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Při jejich výběru by se však zejména rodiče dětí mladších tří let měli zajímat, jestli hračka neobsahuje příliš malé části, které by dítě mohlo v zápalu hry vdechnout nebo spolknout, a ublížit si. Jeden takový výrobek zjistili inspektoři České obchodní inspekce při průběžném monitorování trhu s hračkami. Kromě toho, že nebyl řádně označen, obsahoval velmi malé volné dílky, které se vešly do zkušebního válce pro malé části. Prodej skládačky mravence byl zakázán, distributor ji stáhl z trhu a po zpracování kompletní dokumentace bude výrobek nahlášen do databáze nebezpečných výrobků RAPEX. Jde o výrobek:

Puzzle dřevěné – Mravenec

Dovozce/výrobce neznámý

Další údaje neuvedeny

Příčiny nebezpečnosti

Při zkoušce válcem pro malé části se odnímatelné součásti hračky vešly celé do tohoto zkušebního válce. To znamená riziko vdechnutí a možné udušení dítěte.

Při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku lze předpokládat situaci, při které může dojít ke zranění dítěte vdechnutím nebo spolknutím malé části hračky.

                 

Přijatá opatření

Česká obchodní inspekce zakázala prodej rizikového výrobku a následně distributor přijal opatření, na základě kterého stáhnul tuto skládačku z trhu. Po kompletním zpracování potřebných dokladů bude výrobek, dřevěné puzzle mravenec, nahlášen do evropského systému nebezpečných výrobků RAPEX.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

16:08 České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

Výroční zpráva Skupiny ČD v tištěné podobě je od letošního roku minulostí. České dráhy zveřejňují ho…