ČOI: Zboží z letáků v obchodech vůbec nebylo, nebo bylo za jinou cenu

16.06.2017 9:51

Akční zboží z letáků v okamžiku zahájení prodeje často vůbec v obchodě není, za to zlevněné pak v mnoha případech zaplatíte plnou cenu.

ČOI: Zboží z letáků v obchodech vůbec nebylo, nebo bylo za jinou cenu
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Inspektorát pro Plzeňský a Karlovarský kraj se zaměřil v posledních týdnech právě na letáky řetězců a výsledek: „Z 55 provedených kontrol bylo vše bez problémů jen ve čtyřech případech. V 37 případech zboží stálo víc, než bylo uvedeno v letáku. Ve 20 případech inspektoři v prodejnách hledali zboží z letáků marně,“ říká Jan Řezáč, ředitel Česká obchodní inspekce pro Plzeňský a Karlovarský kraj.

Argumenty prodejců, proč zboží z letáků vůbec nemají, byly různé: Od logistických chyb v zásobování, až po selhání člověka v prodejně, kdy zboží bylo ve skladu a na prodejní plochu jej dodávali až později, kdy už inspekce zboží v prodejně marně hledala.

Kontroly probíhaly v Plzeňském a Karlovarském kraji od 15. dubna do 31. května 2017. Výjimečně inspektoři přidali do nákupu k akčnímu zboží z letáků i zboží ve slevě, které bylo zajímavé z pohledu kontroly, ale v akčním letáku nebylo. V drtivé většině (cca 95%) bylo však kontrolováno výhradně zboží z akčních letáků. Při těchto kontrolách Česká obchodní inspekce také často využila podněty spotřebitelů.

 

řetězec

 

počet kontrol

 

chybějící výrobky

z letáku

 

maximální předražení

(při jednom nákupu)

kontroly bez zjištění

(v pořádku)

 

řetězec A

 

16

 

9 případů

 

275,10 Kč

 

1

 

řetězec B

 

7

 

2 případy

 

21,00 Kč

 

0

 

řetězec C

 

8

 

5 případů

 

380,10 Kč

 

0

 

řetězec D

 

10

 

4 případy

 

181,00 Kč

 

0

 

řetězec E

 

5

 

0 případů

 

5,00 Kč

 

2

 

řetězec F

 

9

 

0 případů

 

51,35 Kč

 

1

Jmenovat řetězce může Česká obchodní inspekce až po nabytí právní moci rozhodnutí. Konkrétní případy teprve budou řešeny ve správním řízení, součástí bude i rozhodování o výši pokuty. Maximální sankce (za klamavou obchodní praktiku) může být až do 5 000 000 Kč.

Za poslední rok nabyly zatím právní moci pokuty v tomto regionu a za obdobné porušení pro společnosti Tesco 400 000 Kč, 435 000 Kč a 1 235 000 Kč, Penny Market 600 000 Kč a 2x 800 000 Kč, či Albert 300 000 Kč a 350 000 Kč. Kontroly u těchto subjektů provádí inspektorát pro Plzeňský a Karlovarský kraj opakovaně i vzhledem k tomu, že na ČOI v tomto regionu chodí stále spousta podnětů od spotřebitelů, kteří si nejvíce stěžují právě na špatné účtování a také na chybějící zboží z letáků v prodejnách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…