ČRo: Oldřich Kaiser čte na pokračování novelu Bohumila Hrabala

28.03.2014 14:40

Bambini di Praga 1947 a další pořady stanice Vltava k 100. výročí spisovatele.

ČRo: Oldřich Kaiser čte na pokračování novelu Bohumila Hrabala
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Od pátku 28. března do soboty 5. dubna připomene Český rozhlas Vltava několika výjimečnými pořady 100. výročí narození Bohumila Hrabala. Milovníci rozhlasové četby se mohou od 28. března v pravidelném čase v 18.30 hodin těšit na premiéru novely Bambini di Praga 1947 ze sbírky Pábitelé. Všech devět dílů v podání skvělého Oldřicha Kaisera bude k dispozici také on-line. Netradiční pohled na osobnost spisovatele přinese ve stejný den od 20 hodin pořad Páteční večer, který bude pátrat po prvotních impulsech a důvodech Hrabalova psaní. Týden zakončí rozsáhlá reportáž ze zahájení monografické výstavy v letohrádku Hvězda doplněná unikátními záznamy Hrabalových rozhlasových vystoupení.

Pořady k 100. výročí narození Bohumila Hrabala

28. 3. – 5. 4. 2014, 18.30 hodin 
Četba na pokračování 
Bohumil Hrabal: Bambini di Praga 1947
V novele ze sbírky próz Pábitelé (1964) sledujeme scény z působení podvodných pojišťováků. Jejich oběťmi jsou živnostníci a jejich situace nenaznačuje pouze soumrak této vrstvy, nýbrž především soumrak demokracie vůbec. Všech devět dílů bude k dispozici také on-line na webové stránce stanice Vltava v záložce Hry a četba.

28. 3. 2014, 20.00 hodin
Páteční večer s Bohumilem Hrabalem
Nežil jsem nadarmo. A přeci – jsem ztracen!
„Chceme se na Bohumila Hrabala podívat z netradičního úhlu, přinést pohled jiný než jaký nabízejí Menzelovy filmové adaptace nebo tradované klišé o hospodském vypravěči, pábiteli či mrzutém „kočičím“ spisovateli z Kerska,“ říká redaktor Miloš Doležal, který spolu s publicistou Tomášem Mazalem připravil Páteční večer věnovaný stému výročí spisovatele. „Hledáme odpověď na základní otázku: Proč vůbec psát? V čem vlastně prvotně spočíval, jak se vyvíjel a končil, kde byl onen impuls či důvod Hrabalova psaní,“ dodává Doležal.

29. 3. 2014, 8.00 hodin 
Víkendová příloha stanice Vltava 
Bohumil Hrabal: Obsluhoval jsem anglického krále
Kompozice tří pořadů na téma Hrabalova románu.

V ráji u Rajských 
Rozhlasové pátrání po inspiračních zdrojích stejnojmenného románu, Literární cestopis ve směru: Sadská - Čáslav – Velenka, nebo-li hotel Modrá hvězda, čáslavské železniční nádraží i bývalý nevěstinec U Rajských a venkovský hřbitov vykopaný v minerálních pramenech. Ve spolupráci s Hrabalovým životopiscem Tomášem Mazalem připravil Miloš Doležal. 

Anglický král v Jazzové sekci
Rozhovor Vladimíra Hendricha s Joskou Skalníkem a Karlem Srpem o prvním vydání románu. 

Anglický král v rozhlase

Ladislav Mrkvička čte v režii Markéty Jahodové z Hrabalovy knihy. 

30. 3. 2014, 9.00 hodin 
Souzvuk 
Bohumil Hrabal: Pak již nebude ani Bohumil, ani Hrabal
Literárně-hudební pásmo z juvenilních veršů Bohumila Hrabala.  

5. 4. 2014, 8.00 hodin
Víkendová příloha stanice Vltava 
Kdo jsem. Bohumil Hrabal: spisovatel – Čech – Středoevropan
Přímý přenos z pražského letohrádku Hvězda, kde Památník národního písemnictví ve spolupráci s Literaturhaus Berlin představí osobnost a tvorbu Bohumila Hrabala formou rozsáhlé monografické výstavy konané u příležitosti 100. výročí autorova narození.
S autory výstavy Tomášem Pavlíčkem s Petrem Kotykem, kteří spolu připravili také publikaci Hlučná samota – Sto let Bohumila Hrabala. Pořad doplní ukázky z Hrabalovy knihy „Domácí úkoly“, záběry z rozhlasových vystoupení Bohumila Hrabala, živě vysílaný Knižní pól se Zdenko Pavelkou. Připravili a uvádějí Tomáš Černý a Jiří Kamen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká televize odvysílá  v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

13:21 Česká televize odvysílá v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

Všech 64 utkání právě startujícího mistrovství světa v ledním hokeji odvysílá Česká televize živě. P…