ČSSZ: Rodiče i nadále mohou čerpat krizové ošetřovné s výjimkou školních prázdnin

06.02.2021 16:51

Na základě usnesení vlády ze dne 22. ledna 2021 bylo prozatím prodlouženo plošné uzavření škol do 14. února 2021. Rodiče a jiné pečující osoby nadále mohou čerpat ošetřovné z důvodu uzavření školských a dětských zařízení. Výjimka se týká dnů školních prázdnin.

ČSSZ: Rodiče i nadále mohou čerpat krizové ošetřovné s výjimkou školních prázdnin
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení

Z důvodu prodloužení nouzového stavu se prodlužuje také uzavření škol a spolu s ním i nárok na ošetřovné až do 14. února 2021. I nadále však platí výjimky například pro prvňáčky a druháky.

Do daného období opět zasahují školní prázdniny, a to pololetní prázdniny (29. ledna 2021) a také období jarních prázdnin (1. 2. – 5. 2. a 8. 2. – 12. 2. 2021). Za dny školních prázdnin nenáleží nárok na ošetřovné. Rodič tedy nevykazuje dny školních prázdnin jako dny péče o dítě, za které uplatňuje nárok na ošetřovné v rámci daného měsíce.

Vzhledem k tomu, že jde o prodloužení uzavření škol, jedná se tak nadále o jeden případ potřeby péče o dítě, trvající od 21. 12. 2020, kdy nadále plyne podpůrčí doba pro výplatu krizového ošetřovného za podmínek stanovených zákonem č. 438/2020 Sb.

Rodiče proto po skončení měsíce ledna standardním způsobem vyplní „Žádost o ošetřovné při péči o dítě za kalendářní měsíc, ve kterém bylo uzavřeno výchovné zařízení (škola) či jeho část“ a předají ho zaměstnavateli. Nebudou generovat nové číslo žádosti, použijí číslo z předešlé žádosti (za prosinec).

Pokud rodiče ošetřovné za měsíc prosinec nečerpali (tj. negenerovali žádost) a poprvé žádají až za měsíc leden, vygenerují si žádost za měsíc leden včetně čísla žádosti. V žádosti o ošetřovné v části A uvedou, že školské zařízení je uzavřeno od 21. 12. a následně vyplní dny, kdy pečovali o dítě za měsíc leden. Jedná se standardně o případ trvající od 21. 12. 2020, ale jestliže nebylo v prosinci vůbec ošetřovné čerpáno, za měsíc prosinec není třeba samostatnou žádost vyplňovat.

Pokud by současné prodloužení uzavření škol již v únoru dále nepokračovalo, budou rodiče v žádosti o ošetřovné v části A „Prohlášení o uzavření zařízení (školy), které dítě navštěvuje“ uvádět údaj o uzavření zařízení do 14. února 2021.

Upozorňujeme však, že datum 14. února 2021 nemusí být konečným datem pro uzavření škol a termín uzavření se může prodloužit.

Aktuální informace a návody, jak správně vyplnit žádost o ošetřovné, naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

16:05 CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

S blížícím se začátkem Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, které proběhne od 10. do 26. kvě…