ČSÚ: K sobotním volbám přišlo 63,6 % voličů

05.02.2017 8:20

V sobotu se volilo v devíti obcích. Celkem 59 mandátů obsadilo 44 mužů a 15 žen. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 43,2 let. K volbám přišlo 63,6 % voličů.

ČSÚ: K sobotním volbám přišlo 63,6 % voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

„Nejvíce voličů přišlo hlasovat v Županovicích, a to 74,2 %. Za tuto středočeskou obec navíc byly výsledky zpracovány vůbec nejrychleji. K dispozici jsme je měli ve 23:13 hodin,“ říká místopředseda ČSÚ Roman Bechtold. O pět mandátů zde usilovalo osm nezávislých kandidátů. Uspěli Zdeněk Skopec, Pavel Burian, Michal Palus, Renata Štarmanová a Josef Velebil.

Sedm míst v zastupitelstvu Jarpic na Kladensku obsadí čtyři kandidáti zvolení za SNK pro Jarpice a tři z místního sdružení Nezávislí kandidáti. Rozhodlo o tom 47,5 % voličů.

V Krásném na Chrudimsku usilovalo o sedm křesel v zastupitelstvu celkem devět kandidátů zapsaných na jediné listině s názvem Krásné, Polánka, Chlum, Vápenice. K volebním urnám zde přišlo 63,3 % voličů.

Volební uskupení SNK – Naše Závist obsadí všech pět křesel v zastupitelstvu obce Závist na Blanensku, kde hlasovalo 47,0 % voličů.

V Lančově na Znojemsku kandidovalo 18 kandidátů. Nakonec uspěly dvě kandidátní listiny. Čtyři křesla obdržela ČSSD a tři místa získali kandidáti uskupení Pro Lančov. Do čela obce byla zvolena i 21letá Oldřiška Kubková, která je nejmladší kandidátkou a zároveň i zvolenou zastupitelkou v rámci únorových komunálních voleb. Voleb se zúčastnilo 63,1 % lančovských voličů.

62,5 % voličů rozhodlo o výsledku voleb v Černé u Bohdanče na Pardubicku. V tamním zastupitelstvu bude mít pět křesel Sdružení nezávislých kandidátů a další dvě křesla nezávislí a samostatně kandidující Martin Neuwirt a Milan Kis.

V sobotu se volební místnosti otevřely i v Ostašově na Třebíčsku, kde všech sedm míst v zastupitelstvu připadne jedinému uskupení Pro Ostašov. Rozhodlo o tom 59,8 % voličů.

Čtyři mandáty pro ČSSD a tři pro KDU-ČSL – to je výsledek hlasování v Lechovicích na Znojemsku. V zastupitelstvu tam usednou pouze muži. Mezi nimi i 70letý Josef Juráček, který je vůbec nejstarším zastupitelem zvoleným v sobotních volbách. Volební účast v Lechovicích dosáhla 64,8 %.

Poslední výsledky byly sečteny v Držovicích na Prostějovsku, a to v neděli krátce před 4. hodinou ranní. K volbám tam přišlo 68,3 % voličů. Jejich hlasy určily, že tři mandáty připadají uskupení „Za Držovice“ a po dvou mandátech shodně uskupení „Iniciativa“ a Starostové a nezávislí.

Podrobné výsledky včetně statistických přehledů naleznete na adrese www.volby.cz. Český statistický úřad je zítra předloží ke schválení Státní volební komisi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

16:05 Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

Liberecká zoo se již v první třetině letošního roku může pochlubit hned několika významnými přírůstk…