ČSÚ: Meziroční růst spotřebitelských cen mírně zrychlil

09.09.2016 9:37

Spotřebitelské ceny klesly v srpnu proti červenci o 0,2 %. Tento vývoj ovlivnilo zejména snížení cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle doprava. Meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil v srpnu na 0,6 % z 0,5 % v červenci.

ČSÚ: Meziroční růst spotřebitelských cen mírně zrychlil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byl způsoben především poklesem cen zeleniny o 8,4 % vlivem snížení zejména cen brambor o 25,8 % a plodové zeleniny o 9,1 %. Ceny ovoce klesly o 2,7 %, vajec o 7,9 %, ryb o 2,1 %, mouky o 4,3 %. V oddíle doprava klesly ceny pohonných hmot o 1,8 %. V oddíle odívání a obuv klesly ceny oděvů o 0,6 % a obuvi o 1,8 %. V oddíle ostatní zboží a služby ovlivnilo cenový pokles snížení cen výrobků a služeb pro osobní péči o 1,0 %. V oddíle alkoholické nápoje a tabák byly nižší ceny vína o 3,4 %.

Na zvyšování cenové hladiny působil zejména růst cen v oddíle rekreace a kultura vlivem zvýšení cen dovolených s komplexními službami o 1,3 %. V oddíle bydlení vzrostly ceny čistého nájemného o 0,5 %. Z potravin byly vyšší zejména ceny chleba o 1,1 %, těstovin o 6,6 %, vepřového masa o 1,7 %, mléka o 1,6 %, sýrů o 1,6 %, olejů a tuků o 2,4 %, citrusů o 6,6 %, cukru o 1,3 %, nealkoholických nápojů o 0,9 %.

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,5 %, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,2 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 0,6 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v červenci. Ke zrychlení meziročního růstu cen došlo zejména v oddíle alkoholické nápoje a tabák, kde vzrostly ceny tabákových výrobků o 5,7 % (v červenci o 5,4 %) a alkoholických nápojů o 3,8 % (v červenci o 3,0 %). V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje se v srpnu u řady potravin projevilo zmírnění poklesu jejich cen. Ceny sýrů byly v srpnu nižší o 2,8 % (v červenci o 5,5 %), jogurtů o 6,4 % (v červenci o 10,4 %), másla o 3,3 % (v červenci o 7,9 %), ovoce o 2,9 % (v červenci o 3,1 %). Výrazné zmírnění cenového růstu zaznamenaly ceny brambor, které byly v srpnu meziročně vyšší o 4,2 % (v červenci o 27,6 %).

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v srpnu i nadále největší vliv ceny v oddíle alkoholické nápoje a tabák. Vliv na zvyšování měly rovněž ceny v oddíle bydlení, kde vzrostly ceny čistého nájemného o 2,0 %, vodného o 1,6 %, stočného o 5,3 %, elektřiny o 1,2 %, tepla o 1,1 %. V oddíle odívání a obuv se zvýšily ceny oděvů o 1,0 % a obuvi o 5,2 %. V oddíle rekreace a kultura vzrostly především ceny rekreačních a kulturních služeb o 2,5 %. V oddíle stravování a ubytování byly vyšší ceny stravovacích služeb o 1,3 % a ceny ubytovacích služeb o 0,5 %. V oddíle ostatní zboží a služby vzrostly ceny výrobků a služeb osobní péče o 1,1 % a ceny finančních služeb o 2,5 %.

Na meziroční snižování cenové hladiny nadále působil pokles cen v oddíle doprava vlivem snížení cen pohonných hmot o 10,7 % (v červenci o 10,6 %). Pokles cen pokračoval, i když mírnějším tempem, v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. V oddíle bydlení klesly ceny zemního plynu o 6,9 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,1 % a ceny služeb o 1,3 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 100,5 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v srpnu 0,3 %.

Meziroční změna průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP)1) 28 členských zemí EU byla podle předběžných údajů Eurostatu v červenci 0,2 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v červnu. Nejvíce vzrostly ceny v Belgii (o 2,0 %) a ve Švédsku (o 1,1 %). Naopak ve dvanácti zemích EU ceny klesly, z toho nejvíce v Bulharsku a Chorvatsku (shodně o 1,1 %). Na Slovensku ceny klesly o 0,9 % (v červnu o 0,7 %). V Německu ceny vzrostly o 0,4 % (v červnu o 0,2 %). Podle předběžných výpočtů klesl v srpnu HICP v ČR meziměsíčně o 0,2 % a meziročně vzrostl o 0,6 % (v červenci o 0,5 %). Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za srpen 2016 je 0,2 %, jak uvedl Eurostat. (Více informací na internetových stránkách Eurostatu - ZDE.)

Poznámka:
1) HICP dosud neobsahuje imputované nájemné

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Ekonomický význam cestovního ruchu v regionech v roce 2022 vzrostl

19:02 ČSÚ: Ekonomický význam cestovního ruchu v regionech v roce 2022 vzrostl

Po krizovém období pandemie covid-19 se v roce 2022 ekonomické výsledky cestovního ruchu ve všech kr…