ČSÚ: Voliči rozhodli o novém složení jedenácti zastupitelstev

15.09.2019 13:20

V deseti obcích a v jedné pražské městské části vybrali v sobotu voliči nové zastupitele. Volilo se tam, kde klesl počet zastupitelů pod zákonem stanovený počet nebo se zde zvolená zastupitelstva rozpadla. Volební účast dosáhla 56,79 %.

ČSÚ: Voliči rozhodli o novém složení jedenácti zastupitelstev
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Volby se konaly v obcích Bernardov, Kněžičky, Zlatá a Křivoklát ve Středočeském kraji, Nekvasovy a Ves Touškov v Plzeňském kraji, Skřípov a Hruška v Olomouckém kraji, Újezdeček v Ústeckém a Pravy v Pardubickém kraji. Na území hlavního města Prahy vybírali zastupitele v městské části Praha-Nedvězí. Ve všech obcích se volilo v rámci jednoho volebního okrsku.

„Nejvyšší zájem voličů zaznamenali v obci Kněžičky, kde k volbám přišlo přes 77 % voličů. Nejmenší zájem o volby naopak projevili voliči v obci Ves Touškov, kde o složení zastupitelstva rozhodlo něco málo přes 23 % voličů,“ říká Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Mandát v 11 nových zastupitelstvech získalo 51 mužů a 20 žen. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 46,59 let. Nejstaršímu je 71 let, nejmladšímu 25 let. O celkových 71 mandátů se ucházelo 171 platných kandidátů, jejichž průměrný věk byl 47 let. Nejmladšímu kandidujícímu bylo 18 let, naopak nejstaršímu bylo v době konání voleb 73 let. O post zastupitele se ucházelo 68 žen, 39,8 % z celkového počtu kandidátů.

Poslední okrsek byl zpracován v neděli v 0.58 hodin.

V pondělí výsledky hlasování projedná Státní volební komise. Po schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů. Další nové obecní volby byly vyhlášeny na 14. prosince 2019, voliči rozhodnou o složení 10 zastupitelstev.

Kompletní volební výsledky jsou zveřejněny na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …