ČSÚ: Zájem o nákupy spotřebního zboží rostl

06.10.2016 9:13

Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy v srpnu reálně meziměsíčně stagnovaly. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 5,6 %, bez očištění o 8,0 %. Růst tržeb byl ovlivněn také vyšším počtem pracovních dní proti předchozímu roku.

ČSÚ: Zájem o nákupy spotřebního zboží rostl
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) se sezónně očištěné tržby v srpnu reálně meziměsíčně nezměnily. Tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně vzrostly o 5,6 %, neočištěné se zvýšily o 8,0 %. Meziroční růst tržeb bez očištění byl ovlivněn vyšším počtem pracovních dní, kterých bylo v srpnu 2016 o dva více než ve stejném měsíci 2015. Neočištěné tržby za prodej nepotravinářského zboží vzrostly meziročně o 12,4 %, za prodej pohonných hmot o 10,6 % a potravin o 1,5 %.

Zvýšení tržeb zaznamenaly všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen. Pokračoval dlouhodobý trend růstu prodejů prostřednictvím internetu (nyní o 31,3 %). V nepotravinářském sortimentu vzrostl prodej ve specializovaných prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 14,3 %, s výrobky pro domácnost o 14,1 %, s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím o 10,7 %, s oděvy a obuví o 7,3 % a s počítačovým a komunikačním zařízením o 5,2 %. Ve specializovaných prodejnách potravin se tržby zvýšily o 6,8 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 1,1 %.

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 98,3 % a byl ovlivněn zejména nižšími cenami pohonných hmot, počítačového a komunikačního zařízení a výrobků pro domácnost. Naopak ceny vzrostly v prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, s oděvy a obuví a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) vzrostly reálně meziměsíčně o 3,6 % a očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily meziročně o 11,5 %. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 18,8 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 19,7 % a za opravy o 16,0 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…