ČT: Za našima humny s Monikou Brindzákovou

6. 1. 2016 8:13

Putování za lidovými zvyky, tradicemi, řemesly, kuchařskými specialitami, ale především za zdejšími lidmi a písničkami přináší nový pořad České televize Za našima humny. Od 9. ledna 2016 ho každou sobotu v 9:30 vysílá program ČT2. Natáčel režisér Petr Ryšavý v brněnském studiu.

ČT: Za našima humny s Monikou Brindzákovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Prvním z navštívených míst jsou Dolní Bojanovice na jihu Moravy. Průvodkyně pořadem Monika Brindzáková nahlédne do dílny lidové krejčové Růženy Kosmosné a její vnučky Markéty, která je rovněž švadlenou a vyšívačkou krojů. Ve společnosti Anežky Bilíkové si zkusí upéct bojanovskou specialitu, meltašky. Lidová malířka Eva Sejáková ji bude učit malovat lidové ornamenty na žudro, tedy na zdobený přístavek u vchodů do lidových staveb v oblasti Moravského Slovácka. Moničino putování Dolními Bojanovicemi zakončí informace o bojanovském kříži a doprovodí ho lidové písníčky v podání dechové kapely Bojané a cimbálové muziky Grajcar.

Moniku Brindzákovou si diváci České televize pamatují například jako moderátorku Dobrého rána. Svým vztahem k lidovým tradicím se netají. „Kroj jsem poprvé oblékla jako malé dítě na tradičních hodech v mých rodných Hruškách, a pak jsem ho pravidelně oblékala při nejrůznějších příležitostech,“ říká Monika a jedním dechem dodává: „A dnes už vím, že to, co mě na lidové tradici vždycky tak přitahovalo a přitahuje, jsou lidé. Ať už ti slavní, jako byli Janek Rokyta, Luboš Holý, Zdena Jelínková nebo ti další, kteří i v jedenadvacátém století udržují tradice živé a snaží se je předávat dál. Těm se hluboce klaním.“

A právě udržování a předávání tradic je hlavním cílem pořadu. „V dalších dílech se diváci podívají například na Valašsko,“ láká ke sledování dramaturgyně Jaroslava Pešková a odkrývá konkrétní zajímavosti: „Nahlédnou pod pokličku výroby dřevěných kol či ovčího sýru, naučí se vařit správnou valašskou kyselicu. Ve Svatobořicích-Mistříně na Kyjovsku se dozvědí, co je to rejdění, ochutnají bramborové přesňáky a dozví se, jaké víno rodí trať na sopečném podloží.

„Při natáčení Humen jsem si znovu uvědomila, co je to pozitivní energie,“ zamýšlí se Monika Brindzáková a dodává:  „Že každá práce, každé řemeslo, každý upečený koláč nebo vyřezaná figurka ze dřeva chce nejen šikovné ruce, ale i velké srdce. Snažila jsem se všechno vyzkoušet, ale vždycky jsem musela jen tiše závidět všem tetičkám a řemeslníkům jejich umění. Myslím, že se diváci mají na co těšit.“

Reprízy pořadu vysílá ČT2 vždy ve středu dopoledne.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

autor: Tisková zpráva

Bety.cz - magazín nejen pro mámy - horoskopy, recepty, diskuse, soutěže

reklama
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

Motorový vůz Hurvínek zamíří na Slavnosti jablek a do Bezdružic

15:14 Motorový vůz Hurvínek zamíří na Slavnosti jablek a do Bezdružic

České dráhy vypraví v sobotu 1. října zvláštní motorový vlak „Hurvínek“ na trať mezi Pňovany a Bezdr…