ČT po roce hodnotí systém tvůrčích skupin a snižuje jejich počet

09.03.2013 8:55

V rámci plánovaného vyhodnocení systému tvůrčích producentských skupin, který byl v České televizi loni zaveden, dochází k personálním změnám na pozicích kreativních producentů.

ČT po roce hodnotí systém tvůrčích skupin a snižuje jejich počet
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

 

Jak bylo avizováno při jmenování vybraných kreativních producentů, personální i obsahové obsazení tvůrčích producentských skupin není neměnné. Kromě programové strategie televize se řídí efektivitou a úspěšností navrhovaných projektů a také celkovou smysluplností v zaměření jednotlivých tvůrčích skupin. Po ročním fungování se vedení televize dohodlo na ukončení působení v pozicích kreativních producentů s Josefem Prouzou, Antonínem Tršem, Davidem Jungmannem a Danielem Tučkem. Nadále bude Česká televize pracovat se sedmnácti kreativními producenty.
 
„Ukazuje se, že systém tvůrčích producentských skupin tak, jak byl zamýšlen, funguje. Jednotliví kreativní producenti přicházejí s návrhy nových projektů, které prezentují programové radě. V průběhu roku jsme schválili mnoho zajímavých a originálních projektů, které najdou své místo na obrazovce České televize v následujících sezónách. Díky principu vzájemné konkurence jednotlivých skupin se průběžně také ukazuje, které z nich najdou své uplatnění a právo na existenci ve skladbě tvůrčích skupin a u kterých naopak zjistíme, že svým zaměřením potřeby České televize nenaplňují,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.
 
V tomto ohledu své uplatnění v systému tvůrčích producentských skupin České televize nenacházejí Tvůrčí producentská skupina (TPS) tvorby pro národnostní, etnické a jiné menšiny Davida Jungmanna, TPS zábavné tvorby Josefa Prouzy, TPS alternativní publicistiky a dokumentaristiky Antonína Trše a TPS pro debuty a začínající autory Daniela Tučka. „Dospěli jsme k závěru, že alternativní publicistiku a dokumenty, pořady pro menšiny nebo práci se začínajícími autory zahrnují do svých aktivit i jiné tvůrčí skupiny, a není tedy potřeba mít samostatné tvůrčí skupiny pro to určené,“ vysvětluje ředitel vývoje pořadů a programových formátů Jan Maxa a dodává: „Rád bych kolegům poděkoval za odvedenou práci a popřál vše dobré v jejich dalších profesních krocích.“ Josef Prouza, David Jungmann a Daniel Tuček ukončí své působení v roli kreativních producentů ke konci měsíce, Antonín Trš se vrátí do své původní pozice vedoucího dramaturga v centru publicistiky a dokumentární tvorby ČT.
 
Se začátkem letošního roku byl nově zaveden systém půlročního hodnocení kreativních producentů, jehož součástí je i finanční motivace jednotlivých producentů. Cílem je prohloubení efektivity současného nastavení a rozšíření možnosti odměňovat úspěšné prosazování nových a kvalitních programových formátů, které budou naplňovat vize České televize o moderní, atraktivní veřejnoprávní službě.
 
Tvůrčí producentské skupiny jsou základním stavebním kamenem procesní a organizační změny v oblasti původní tvorby České televize tak, jak byla představena v kandidátském projektu Petra Dvořáka. Koncepce je založena na důsledném oddělení role televize jako producenta vlastní tvorby a role televize jako vysílatele při využití producentského systému, který je podobný modelu BBC a zároveň vychází z principů, na jakých byla Česká televize postavena před rokem 2002.
 
V průběhu loňského roku, kdy byl systém tvůrčích producentských skupin zaveden, schválila programová rada do realizace celkem 297 projektů. Více než 50 % z nich tvořily dokumenty, z 18 % to byla zábava a 15 % tvořila hraná tvorba. Divadlo, hudba a balet se podílely 13 % a po 1 procentu měly animovaná tvorba a pořady pro děti. Co se týče vložených prostředků, nejvíce investovala Česká televize do hrané tvorby (66%), do dokumentů (17%) a do zábavní tvorby (11%).
 
V letošním roce se zatím (ke dni 19. 2. 2013) schválilo 65 nových programových projektů v celkové hodnotě více než 185 milionů korun. Téměř 50 % to byly investice do hrané tvorby, zábavní pořady zatím získaly 38% podíl. 
 
Stávající kreativní producenti Tvůrčích producentských skupin ČT:
 
Patrick Diviš: TPS náboženské tvorby
 
Čestmír Kopecký: TPS multižánrové tvorby
 
Petr Kubica: TPS společenské publicistiky a dokumentaristiky
 
Jan Lekeš: TPS solitérní dramatické tvorby
 
Petr Mühl: TPS zábavné tvorby
 
Alena Müllerová: TPS vzdělávacích pořadů a nových formátů
 
Kateřina Ondřejková: TPS multižánrové tvorby v TS Ostrava
 
Lenka Poláková: TPS publicistiky a dokumentární tvorby v TS Ostrava
 
Michal Reitler: TPS hrané a zábavné tvorby
 
Vítězslav Sýkora: TPS hudební tvorby
 
Martina Šantavá: TPS společenské publicistiky a dokumentaristiky
 
Ondřej Šrámek: TPS divadelní tvorby
 
Jan Štern: TPS seriálů a cyklické dramatiky
 
Josef Viewegh: TPS seriálů a cyklické dramatiky
 
David Ziegelbauer: TPS dramatické tvorby v TS Brno
 
Kamila Zlatušková: TPS multižánrové tvorby v TS Brno
 
Barbara Johnsonová: TPS dětské tvorby
 
Kromě výše uvedených kreativních producentů, kteří vedou své Tvůrčí producentské skupiny, pracují v ČT ještě další kreativní producenti se zodpovědností za konkrétní oblast vlastní tvorby a spolupráce s autory. Je to například Andrea Majstorovičová, kreativní producentka pro aktuální publicistiku, Tomáš Baldýnský, kreativní producent pro filmové projekty, a další kreativní producenti, pověření prací na konkrétních projektech.
 
Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…