ČVUT: Na Fakultě elektrotechnické vzniká výcviková platforma pro zdravotnické operační středisko OPERÁTOR

18.06.2019 9:04

Experti z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze vyvinuli simulátor, který změní způsob zaškolování operátorů na lince 155. Počítačový systém napodobuje vývoj krizových situací, které dispečer na telefonu řeší. Už letos začne novinku používat pražská záchranka.

ČVUT: Na Fakultě elektrotechnické vzniká výcviková platforma pro zdravotnické operační středisko OPERÁTOR
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Tým z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze pod vedením Marka Nerudy a Lukáše Vojtěcha, vyvíjí nový počítačový systém „OPERÁTOR“, určený pro výcvik pracovníků zdravotnických operačních středisek. Vyvíjená platforma umožňuje záchranářům opakovatelné a měřitelné testování v rámci realizovaného tréninku, a to od stavu běžného provozu, až po krizové stavy či simulovaná hromadná neštěstí.

Ke vzniku projektu a jeho náplni Marek Neruda uvedl: „Projekt má zajímavou historii. V roce 2014 jsme neformálně diskutovali s odborníky na kongresu Operační řízení ve zdravotnictví jejich představy o řešení budoucnosti výcviku pracovníků zdravotnických operačních středisek, lidově řečeno záchranek. Nápady a vize byly hned na světě, psaní projektu a soutěžení o podporu následovalo. Ano, hledání zdrojů trvalo pár let. Ale dnes je pro nás slavnostní chvíle. Systém funguje, uživatelé jej kladně hodnotí, odborníci na operační řízení jsou nadšeni. A naše radost? Práce, která má opravu smysl a která zkvalitní urgentní zdravotnickou péči, čímž pomůže nám všem.“

Světovou premiéru měl tento systém během 23. ročníku mezinárodního odborného metodického zaměstnání a soutěže pro posádky zdravotnických záchranných služeb, Rallye Rejvíz 2019 (ZDE).

Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder umístěných ve dvou budovách: v rámci Kampusu Dejvice v Technické ulici a v naší historické budově na Karlově náměstí. Fakulta elektrotechnická poskytuje prvotřídní vzdělání v oblasti elektrotechniky a informatiky, elektroniky, telekomunikací, automatického řízení, kybernetiky a počítačového inženýrství. Fakulta se dlouhodobě řadí mezi prvních pět výzkumných institucí v České republice. Produkuje přibližně 30 % výzkumných výsledků celého ČVUT a má navázanou rozsáhlou vědeckou spolupráci se špičkovými světovými univerzitami i výzkumnými ústavy. Od roku 1950 Fakulta elektrotechnická vydala cca 30 000 diplomů, které byly vždy vysoce hodnoceny jako doklad prvotřídního vzdělání. Více informací najdete ZDE.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 16 000 studentů. Pro akademický rok 2018/19 nabízí ČVUT svým studentům 169 studijních programů a v rámci nich 480 studijních oborů. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil více než 4 700 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT mezi 531. – 540. místem a na 9. pozici v regionálním hodnocení pro Evropu a Asii. V rámci hodnocení pro „Civil and Structural Engineering" je ČVUT mezi 151. – 200. místem, v oblasti „Mechanical, Aeronautical and Manuf. Engineering“ na 201. – 250. místě, „Computer Science and Information Systems" na 251. – 300. místě, „Electrical and Electronic Engineering“ na 201. – 250. pozici. V oblasti „Mathematics“ na 301. – 350 místě, „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 283. příčce, „Architecture/Built Environment“ na 150. – 200. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT v Praze na 256. místě. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…