Calla: Dopady nových reaktorů v Dukovanech mohou být přeshraniční

28.12.2016 13:49

Nové reaktory v Dukovanech mohou mít přeshraniční dopady na životní prostředí a zdraví lidí a proto si nejenom Rakousko a Německo, ale i Slovensko, Maďarsko a Polsko vyžádaly důkladný posudek v rámci procesu EIA. Vyplývá to ze závěru zjišťovacího řízení, který zveřejnilo Ministerstvo životního prostředí [1]. Svá vyjádření k zbytečnému a drahému záměru nových reaktorů v srpnu 2016 zaslaly i spolky Jihočeské matky a Calla – Sdružení pro záchranu prostředí.

Calla: Dopady nových reaktorů v Dukovanech mohou být přeshraniční
Foto: calla.cz
Popisek: Calla - Sdružení pro záchranu prostředí

Nyní bude vypracováno hodnocení, ve kterém zpracovatel i na základě požadavku spolků bude muset mimo jiné:

- Zpracovat nulovou variantu bez stavby nových reaktorů a vyhodnotit její dopady na životní prostředí ve srovnání se záměrem, porovnat také záměr nových reaktorů s alternativním způsobem výroby elektřiny.

- Vyhodnotit celý životní cyklus nového jaderného zdroje včetně ukončení provozu a vyřazování.

- Prokázat, že nehody s tavením aktivní zóny reaktoru, které by vedly k velkým únikům a evakuaci obyvatel, budou prakticky vyloučeny.

- Jednoznačně definovat potřebu nového jaderného zdroje na odběr chladící vody se zohledněním vlivu klimatické změny (a tedy i, zda bude potřeba nová nádrž).

- Vyhodnotit vliv výpustí radioaktivního tritia do povrchových vod včetně vyhodnocení jeho genotoxicity pro vodní organismy.

- Specifikovat dopravní trasy a vyhodnotit intenzity a dopady dopravy na okolní sídla v průběhu stavby.

Edvard Sequens z Calla – Sdružení pro záchranu prostředí řekl: „Dobré závěry zjišťovacího řízení jsme zažili již v případě hodnocení nových reaktorů v Temelíně. Jenže zpracovatel hodnocení je pak ignoroval a Ministerstvo životního prostředí takový postup akceptovalo, výsledkem je dodnes se táhnoucí soudní spor.“

Monika Machová Wittingerová ze sdružení Jihočeské matky řekla: „Pokud bude dokumentace zpracována podle závěrů zjišťovacího řízení opravdu objektivně, vyplyne z ní, že při budování nových jaderných bloků jasně převažují negativa nad pozitivy.“

Poznámka:
[1] Závěr zjišťovacího řízení, všechna došlá vyjádření i podklady jsou k dispozici ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…