Carun: Filmová Hašišbába nepřímo podporuje konopnou revoluci v Česku

22.02.2013 20:08

Pod názvem Hašišbába má dnes premiéru v českých kinech francouzská komedie režiséra Jéroma Enrika.

Carun: Filmová Hašišbába nepřímo podporuje konopnou revoluci v Česku
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Představuje ji distribuční společnost Hollywood Classic Entertainment společně s Konopnyshop.cz. Spolupráce není náhodná. Přispěla k ní i legalizace marihuany k léčebným účelům, kterou nedávno podepsal prezident. Marihuana je zbytečně kriminalizována a tam, kde tradiční medicína selhává, může jako alternativní lék přinést úlevu. „Byli jsme mezi prvními, kdo houževnatě a hodně komunikoval, aby se konopí dostalo blíže k nemocným. I tento filmový snímek tomu může pomoci a proto podporujeme jeho uvedení do kin,“ říká Jiří Stabla z Carun Pharmacy, provozovatel Konopnyshop.cz.

Vzhledem k nedávnému schválení novely o legalizaci léčivého konopí je načasování příchodu nového francouzského filmu od režiséra Jérômea Enrica do českých kin příhodné. I když jde v tomto případě o legalizaci ke zdravotním účelům, nikoli plošnou. „Cannabis a jeho pozitivní účinky na zdraví je stále čím dál více diskutovanějším tématem. Naším cílem je rozvrátit mýty o marihuaně jako droze a poukázat na prospěšnost cannabinoidů,“ okomentoval Jiří Stabla. Podle něj je však legalizace nejlepší krok k tomu, aby se konopí zlegalizovalo kompletně. Každý člověk nad 18 let, který bude seznámen s legislativou, by měl mít zákonnou šanci konopí užívat.

Děj vyústí v otevření konopné cukrárny v Nizozemsku

Hrdinkou filmu je zapšklá babka žijící sama v zanedbaném paneláku na předměstí Paříže. Před deseti lety jí zemřel manžel, její restaurace zkrachovala a ona živoří na hranici životního minima. Důchod má malý, exekutor jí zabavil skoro všechen nábytek, odstřihli jí telefon a ona neví, jak dál. Jednoho večera se však náhodou stane svědkem pochybného obchodu. Vidí v tom znamení osudu a rozhodne se, že začne prodávat marihuanu.

Stane se nejstarší dealerkou, mladí kolegové vedle ní krachují, a protože byla kdysi cukrářkou, začne péct konopné koláčky a cukroví. Má smysl pro kšeft, do kterého zapojí své stejně staré kamarádky, a její obchody vzkvétají. Splatí dluhy, kupuje si pěkné věci a zlepší i své vztahy s okolím včetně své dcery a vnuka. Trochu to komplikuje její zeť - policista, který pracuje právě na protidrogovém oddělení.

V okamžiku, kdy nesouhlasí s tím, aby své cukroví nabízela školním dětem, jí dodavatel drog unese vnuka. Stařenky se rozhodnou ho vysvobodit, ale nakonec k tomu přeci jen potřebují pomoc profesionálů. Ze spárů mafie jsou osvobozeny, o jejich nevině rozhodne i soud. Aby rázovité stařenky pro své podnikání nalezly klid, otevřou si konopnou cukrárnu v Nizozemsku.

Vaření z konopných produktů je možné i v Česku

Dnes sice stále není legálně v Česku k mání marihuana v obchodech ani lékárnách, avšak ingredience je možné pořídit. Produkty z konopí s účinnými cannabinoidy je možné nakoupit bez postihu zákona. Vtip tkví v tom, že jsou z konopí odrůdy cannabis sativa (konopí seté) s nižším obsahem psychoaktivní látky THC než 0,3 procent. A to je legální. Výrobky, které by si i Paulette jistě ráda zařadila do svého sortimentu, lze pořídit v konopných lékárnách Konopnyshop.cz. Otevřeny jsou v Obchodním centru Letňany, Litoměřicích a Českých Budějovicích. K oblíbeným potravinářským produktům patří konopné semínka Carun, jež jsou výborným zdrojem proteinů a jsou tedy vhodnou náhradou masa. Obohatit potravu lze také při vaření různých pokrmů a to přidáním konopného oleje nebo konopné mouky. Na webu Konopnyshop.cz lze najít recepty od předkrmů, hlavních jídel, až po dezerty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…