Celní správa: Celníci pátrali po nelegálně zaměstnaných ze zahraničí

03.08.2020 19:38

Pardubičtí celníci zrealizovali v červenci dvě kontrolní akce zaměřené proti nelegálně pracujícím cizincům na stavbách, odhalili tři desítky porušení zákona. Zadrželi dvě osoby, které se pokusily o útěk.

Celní správa: Celníci pátrali po nelegálně zaměstnaných ze zahraničí
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Na případech se podílelo celkem 25 příslušníků. Byli nasazeni také dva služební psi, aby z inkriminovaného prostoru nikdo neunikl a aby zasáhli v případě napadení některého z členů kontrolní skupiny.

Celníci prohledali rozestavěné objekty a přilehlé prostory, střežili také únikové cesty ze stavenišť, což se nakonec vyplatilo. Dva mladíci totiž přeskočili živý plot a pokusili se o útěk, vzápětí byli zadrženi a předvedeni k prověření totožnosti a oprávněnosti výkonu práce. Následně se ukázalo, že pracovali „na černo“.

Kontroloři celní správy řešili dalších devět dělníků z Ukrajiny a dva z Uzbekistánu, kteří u sebe neměli doklad nebo smlouvu o pracovněprávním vztahu a povolení k zaměstnání. Na místě ještě zjistili, že proti zákonu zaměstnavatelé 20 cizinců ze Slovenska nesplnili informační povinnost ke krajské pobočce úřadu práce. F

irmě, která umožnila výkon práce bez povolení hrozí pokuta až 10 milionů Kč. Nelegálně zaměstnaní, u nichž se neprokáže legální pobyt, budou vyhoštěni z České republiky a ještě mohou přijít až o 100 000 Kč za pokutu od úřadu práce.

Rekordní počet nelegálně zaměstnaných cizinců pardubičtí celníci odhalili před rokem. V potravinářském podniku jich pracovalo „na černo“ celkem 31 a všichni byli z Ukrajiny (více ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…