Celníci odhalili zásilku sušené rostliny, která způsobuje rakovinu úst a chronický vysoký tlak s následnou zástavou srdce

03.10.2016 14:05

V minulém týdnu odhalili ruzyňští celníci na Letišti Václava Havla v Praze v zásilce 92,1 kg sušené rostliny Katy jedlé, která směřovala do Prahy z Nairobi přes Dubaj.

Celníci odhalili zásilku sušené rostliny, která způsobuje rakovinu úst a chronický vysoký tlak s následnou zástavou srdce
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Celníci našli zásilku při běžné kontrole. Následnou vnitřní kontrolou byly zjištěny papírové krabice, které obsahovaly sušený rostlinný materiál. Odbornou expertizou bylo potvrzeno, že se jedná o sušené výhonky rostliny Catha edulis-Katy, které obsahují alkaloidy kathion a kathin. Obě tyto látky mají stimulační účinky obdobných vlastností jako u amfetaminů, zvýšená srdeční frekvence a tlak krve, povzbudivé účinky po dobu několika hodin po konzumaci.

Kata jedlá (Catha edulis) je pomalu rostoucí rostlina, která obsahuje toxickou látku kath. Nejčastěji se vyskytuje v horských oblastech zemí východní Afriky a Arabského poloostrova. Z hlediska užívání jsou nejcennějšími částmi rostlin mladé výhonky a listy, nejčastěji se žvýkají obdobně jako žvýkací tabák. Tento rostlinný materiál rostliny se užívá čerstvý i sušený. Užívání Katy jedlé (zvané též jako qát, qat, kát nebo kat) má celou řadu vedlejších účinků jako je rakovina úst, chronický vysoký tlak s následnou zástavou srdce a velmi často dochází k vážným psychickým problémům.

Případ je nadále v šetření Celní správy České republiky.

Dovoz nebo vývoz těchto látek v zásilkách se kvalifikuje jako trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládaní s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.