Celníci varují před podvody při internetových nákupech, a to i v členských zemích EU

11.12.2015 17:47

V loňském roce i počátkem roku letošního opakovaně informovalo Generální ředitelství cel o zneužití jména celní správy a o podvodech souvisejícími s fingovanými obchody. Minulý týden se obdobný případ znovu objevil při nákupu vozidla v Německu prostřednictvím internetu. Podvodníci použili pro komunikaci se zákazníkem e-maily v českém jazyce.

Celníci varují před podvody při internetových nákupech, a to i v členských zemích EU
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Podvodný e-mail obsahoval sdělení o zadržení vozidla celními orgány a v příloze společný dopis finančního úřadu a Generálního ředitelství cel, v němž byl požadován doplatek ceny objednaného zboží. Příjemce naštěstí obratem požádal Celní správu ČR o vysvětlení a bylo mu doporučeno, aby v žádném případě doplatek nehradil.

Lze předpokládat, že se pokusy o obdobné podvody budou opakovat. Apelujeme proto na občany i firmy, aby byli při obchodování na internetu obezřetní. V případech, kdy se s obdobnými podezřelými výzvami setkají, doporučujeme před platbou kontaktovat celní orgány nebo přímo Generální ředitelství cel. Zboží, které pochází ze zemí Evropské unie, totiž nepodléhá celnímu řízení. Celní správa v těchto případech nepožaduje žádné poplatky.

Pokud orgány celní či finanční správy k jakýmkoliv platbám vyzývají, je korespondence vedena v písemné podobě na doručenku, případně elektronicky cestou datové schránky.

Obrazový materiál najdete zde.

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…