Cenu Česká hlava získá genetik Forejt, schválila jej vláda

07.10.2016 12:04

Národní cenu vlády Česká hlava za rok 2016 získá genetik Jiří Forejt. Jeho nominaci schválila na dnešním zasedání vláda. Nejvyšší české vědecké vyznamenání získá profesor Forejt za svůj celoživotní výzkum v oblasti myší genetiky.

Cenu Česká hlava získá genetik Forejt, schválila jej vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

„Profesor Forejt je celosvětově uznávaným badatelem v oboru funkční genomiky. Před čtyřiceti lety objevil jako první na světě místo v genomu myši, které kontroluje neplodnost a účastní se vzniku nových druhů. Vytvořil také myší model, který má řadu společných rysů s Downovým syndromem, který pak slouží k dalšímu výzkumu,“ popsal důvody k udělení ceny místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Pavel Bělobrádek. Na Cenu Česká hlava navrhla vládě profesora Forejta RVVI, vybrala jej z celkem osmi kandidátů.

Národní cena vlády Česká hlava se uděluje za mimořádné celoživotní výsledky v oblasti výzkumu a vývoje. S cenou je spojena odměna ve výši jeden milion korun. Česká hlava se uděluje od roku 2002.

Prof. MUDr. Jiří Forejt, DrSc. (1944) vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové a genetiku v Ústavu molekulární genetiky a na Univerzitě Karlově v Praze. Profesuru v oboru molekulární biologie a genetiky získal v roce 2006 na Přírodovědecké fakultě UK. V Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR také od roku 1968 působí jako vědecký pracovník, od roku 1980 je vedoucí oddělení myší molekulární genetiky. Jako hostující profesor také působil na univerzitě v Princetonu. Je autorem nebo spoluautorem více než stovky odborných publikací, laureátem řady významných ocenění a členem mezinárodních vědeckých panelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…