„Nejoblíbenějším sladkým pečivem je podle našeho aktuálního průzkumu kobliha plněná marmeládou,“ říká Stanislav Malík, Business unit manager Mr. Baker. Za jediný měsíc se jen v pobočkách Pekařství Mr.Baker po celé republice prodá téměř 250.000 koblih s ovocnou marmeládou. Oblíbené jsou i koblihy s jinými druhy náplní, například jahoda, višeň či jablko, nebo sezonní speciality, které pekařství nabízí v rámci specielních kampaní. „V červnu začínáme s jahodovou sezónou a naši zákazníci již dnes říkají, že se na jahodu v koblize velmi těší.“ doplňuje pan Malík.
Kobliha je pečivo s dlouhou historií.
Koblihy se údajně smažily už ve starém Egyptě, kde byly plněné mákem nebo medem. Ve středověku se kobliha stala pečivem typickým pro období masopustu. Původně si je hospodyňky smažily pouze doma, postupně se objevilo i specializované povolání – pekař kobližník. Ve středověkých receptářích se setkáme s různými druhy náplní a koření, které hospodyňky do koblížků přidávaly. Používala se například řeřicha, šalvěj nebo kdoule. Koblihy se smažily ve vysoké vrstvě toho nejlepšího oleje. Lidé ho totiž dlouho nedokázali konzervovat, a proto se v zimním období, kdy se lisoval, využíval v hojné míře, třeba právě na smažení koblih.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva