Češi milují klasiku – nejoblíbenější je kobliha s marmeládou

23.06.2014 10:50

Croissant, muffin, brownies… kterou z těchto sladkých pochoutek mají Češi nejraději? Ani jednu! Na plné čáře to vyhrává klasická kobliha s marmeládou. Ukázal to poslední průzkum Pekařství Mr.Baker.

Češi milují klasiku – nejoblíbenější je kobliha s marmeládou
Foto: archiv
Popisek: Kobliha

Nejoblíbenějším sladkým pečivem je podle našeho aktuálního průzkumu kobliha plněná marmeládou,“ říká Stanislav Malík, Business unit manager Mr. Baker. Za jediný měsíc se jen v pobočkách Pekařství Mr.Baker po celé republice prodá téměř 250.000 koblih s ovocnou marmeládou. Oblíbené jsou i koblihy s jinými druhy náplní, například jahoda, višeň či jablko, nebo sezonní speciality, které pekařství nabízí v rámci specielních kampaní. „V červnu začínáme s jahodovou sezónou a naši zákazníci již dnes říkají, že se na jahodu v koblize velmi těší.“ doplňuje pan Malík.

Kobliha je pečivo s dlouhou historií.

Koblihy se údajně smažily už ve starém Egyptě, kde byly plněné mákem nebo medem. Ve středověku se kobliha stala pečivem typickým pro období masopustu. Původně si je hospodyňky smažily pouze doma, postupně se objevilo i specializované povolání – pekař kobližník. Ve středověkých receptářích se setkáme s různými druhy náplní a koření, které hospodyňky do koblížků přidávaly. Používala se například řeřicha, šalvěj nebo kdoule.  Koblihy se smažily ve vysoké vrstvě toho nejlepšího oleje. Lidé ho totiž dlouho nedokázali konzervovat, a proto se v zimním období, kdy se lisoval, využíval v hojné míře, třeba právě na smažení koblih.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…