Češi si více pronajímají chaty a chtějí aktivnější dovolenou

13.08.2014 13:58

Hoteliéři musejí konkurovat širšími službami

Češi si více pronajímají chaty a chtějí aktivnější dovolenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cesta v lese

Počet nocí, které domácí návštěvníci stráví v hotelích, se podle statistik snižuje. Češi si totiž raději pronajímají chaty nebo navštěvují příbuzné. Hoteliéři se tak musejí více snažit, aby si své zákazníky udrželi. Navíc lidé od dovolené očekávají více. Chtějí sportovat, ale zároveň si užívat wellness. Odborníci se shodují, že čeští hoteliéři musejí zkvalitnit služby. A požadují to i zahraniční návštěvníci.

I přesto, že Česká republika patří k zemím, kde jsou dobré předpoklady pro cestovní ruch, počet domácích návštěvníků klesá. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) činil pokles v prvním čtvrtletí tohoto roku meziročně 4,7 procent. „V letních měsících cestuje po Česku asi 2,8 milionů tuzemských turistů. Dovolené však tráví převážně na svých chatách a chalupách nebo si tyto nemovitosti pronajímají. Také navštěvují příbuzné a známé,“ objasnila tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Petříčková. Provozovatelé ubytovacích zařízení se tak snaží hledat řešení, jak návštěvníky přilákat. „Předpokládám, že hoteliéři půjdou cestou zkvalitnění a rozšíření palety nabízených služeb. Co se týče případných slev, vidím prostor spíše v navýšení nabídky různých věrnostních programů než v samotném snížení cen,“ popsal situaci analytik Jiří Šimara ze společnosti CYRRUS.

Češi navíc chtějí trávit dovolenou aktivněji, což se projevuje na nabídce služeb hotelů. Vybírají si také hotely, které jsou poblíž cyklostezek. Cykloturistika a pěší turistika se totiž stává u Čechů čím dál více oblíbenou. Mimo sportovní aktivity si podle odborníků Češi užívají více masáží a dalších relaxačních služeb. Hotely se snaží přizpůsobit svým zákazníkům. „V posledních letech například mnoho hotelů vybudovalo zařízení pro odpočinek a wellness. Takové služby se staly standardem. Zákaznici si často objednávají právě víkendové relaxační pobyty, zájezdy na čtrnáct dní už nejsou takovým trendem jako dříve,“ upřesnil Karel Pospíšilík z portálu Slevoteka.cz, který nabízí pestrý výběr pobytů nejen v Česku.

Dalším nepříznivým trendem pro hoteliéry je totiž zkracování počtu dní na dovolené. Podle ČSÚ průměrná délka pobytu domácích hostů je 2,8 nocí, u cizinců 3. „Mnoho Čechů realizuje více typů dovolených během roku. K celkovému poklesu počtu přenocování ze strany tuzemských turistů vedly také vyšší ceny za ubytování, které si hoteliéři drželi po úspěšném období Vánoc a Silvestra,“ vysvětlila tajemnice AČCKA Kateřina Petříčková. Nejen Češi, ale i zahraniční turisté požadují spíše vyšší kvalitu ubytování. Podle AČCKA 44 % zahraničních hostů zvolí možnost ubytování v hotelích s minimálně čtyřmi hvězdičkami zaručujícími kvalitu, pouze 4 % cizinců v loňském roce využilo v Česku ubytování v penzionu.

V České republice je však také řada překážek rozvoje cestovního ruchu. Patří mezi ně například špatný stav některých nádraží či chování hotelového personálu. „Provozovatelé ubytovacích zařízení by měli budovat mimo jiné i chování svých zaměstnanců ke klientům. Aby si udrželi stálé klienty, měli by rozšiřovat a zkvalitňovat své služby, věnovat pozornost online marketingu a komunikaci,“ uzavřel téma Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR ČR).

O společnosti Slevoteka.cz

Společnost Slevoteka.cz je jeden z největších a nejrychleji rostoucích slevových portálů se specializací na pobyty. Zákaznici si mohou objednat pobytové zájezdy v České republice i v zahraničí za nízké ceny. Navíc při nákupu získává zákazník slevové kredity v závislosti na zakoupeném zájezdu. Na stránkách www.slevoteka.cz si tak mohou zájemci zakoupit nejen zájezdy do různých destinací, ale také dárkový poukaz.

O Asociaci českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (dále jen AČCKA) je české profesní sdružení subjektů cestovního ruchu, založené v roce 1991, které má v současné době více jak 240 členů z řad subjektů cestovního ruchu. Řádným členem se mohou stát cestovní kanceláře a agentury, zabývající se příjezdovým i výjezdovým cestovním ruchem. Přidruženými členy AČCKA se mohou stát zahraniční cestovní kanceláře, hotely, centrály cestovního ruchu, školy a komerční firmy nabízející služby cestovním kancelářím (např. pojišťovny). AČCKA je díky aktivní mediální politice uznávaným a respektovaným profesním sdružením z oblasti cestovního ruchu.

O Asociaci hotelů a restaurací ČR (AHR ČR)

Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) je profesní nezisková organizace, jejímž hlavním cílem je podpora podnikatelů v oboru hotelnictví a gastronomie. Členy asociace jsou majitelé a provozovatelé ubytovacích a gastronomických zařízení z celé republiky, pro které tato organizace zajišťuje pravidelný servis a poradenství. AHR ČR je členem evropské konfederace asociací hotelů a restaurací - HOTREC a zastupuje zároveň zájmy svých členů i na evropské úrovni. Krajské sekce AHR ČR spolupracují se samosprávou na propagaci a rozvoji cestovního ruchu v krajích a marketingové podpoře svých členů. AHR ČR pomáhá svým členům lépe se orientovat na trhu, být připraven na nová legislativní opatření a možnost ovlivňovat dění v oboru.

O společnosti CYRRUS

CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry. Společnost byla založena v roce 1995 a v současné době je největší mimopražskou makléřskou společností. Jsme členem Burzy cenných papírů Praha a Burzy cenných papírů ve Varšavě. Poskytujeme komplexní služby na kapitálových trzích soukromé i firemní klientele. Zaměřujeme se na burzovní obchody v systému Xetra pražské burzy a obchodování na zahraničních trzích v Polsku, Maďarsku, Turecku, Německu a USA. Patříme mezi nejvýznamnější české obchodníky s investičními certifikáty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hasičský záchranný sbor: Na bezpečnost MS v hokeji dohlížíme v Praze a Ostravě z provizorních stanic

10:17 Hasičský záchranný sbor: Na bezpečnost MS v hokeji dohlížíme v Praze a Ostravě z provizorních stanic

Detašované hasičské stanice se nacházejí přímo u areálu pražské O2 arény a Ostravar-arény v Ostravě.…