Česká celnička Holá se stala rytířem Řádu čestné legie

13.04.2017 10:12

Z rozhodnutí prezidenta Francouzské republiky Françoise Hollanda dnes převzala zástupkyně generálního ředitele Generálního ředitelství cel plk. Ing. Vendulka Holá na Velvyslanectví Francouzské republiky Řád čestné legie. Stalo se tak za její více než třicetiletou úzkou spolupráci s francouzskou celní správou a Velvyslanectvím Francouzské republiky v České republice.

Česká celnička Holá se stala rytířem Řádu čestné legie
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Plukovnice Ing. V. Holá je mezi českými nositeli Řádu teprve pátá žena, zároveň první příslušnice českého ozbrojeného bezpečnostního sboru.

Jedenašedesátiletá V. Holá vystudovala  Vysokou školu ekonomickou v Praze, Fakultu obchodní Karlovy univerzity, posléze postgraduální studium Mezinárodní obchod a španělština. K celní správě nastoupila v roce 1979, v roce  1994  se stala vedoucí mezinárodního oddělení Generálního ředitelství cel. O čtyři roky později byla ustanovena do funkce náměstkyně generálního ředitele GŘC, v roce 2005  se pak stala zástupkyní generálního ředitele a ředitelkou odboru mezinárodního a vztahů k veřejnosti GŘC.

Jejími zájmy jsou studium cizích jazyků, historie, cestování a sport, zejména lyžování.

Od založení Řádu čestné legie v roce 1802 Napoleonem Bonaparte jej získalo kolem dvou stovek Čechů. Nejvíce čs. občanů získalo řád v období první republiky, v novodobých dějinách posledních pětadvaceti let jich pak bylo pouze pět desítek. Lze vzpomenout např. kardinála Dominika Duku, režiséra Miloše Formana, prezidenta Václava Havla, spisovatele Milana Kunderu a Pavla Tigrida, fotografa Jana Saudka, nebo zpěvačku a disidentku Martu Kubišovou.

Bližší informace jsou k dispozici na internetových stránkách Celní správy České republiky – www.celnisprava.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…