Česká cesta certifikace lesů je správná

23.02.2017 15:14

O certifikačním systému PEFC, který zvolila i většina českých lesníků, o jeho rozvoji na národní, evropské i mezinárodní úrovni jednali 21. února v Praze zástupci tuzemských státních, obecních i soukomých lesů s Peterem Lathamem, předsedou PEFC International, a Benem Gunnenbergem, výkonným ředitelem organizace. Aktuální vývoj ve světovém lesnictví potvrzuje kvalitu certifikace lesů systémem PEFC. O té je třeba přesvědčovat zpracovatele a spotřebitele dříví.

Česká cesta certifikace lesů je správná
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

PEFC certifikát spotřebitelského řetězce má v současné době 18.700 firem. Na nadnárodní úrovni překonala PEFC certifikace v polovině loňského roku hranici 300 milionů hektarů lesů. Z hlediska rozlohy certifikovaných lesů se tak jednoznačně jedná o celosvětově nejrozšířenější certifikační systém.

„Jsem rád, že vývoj ve světě potvrzuje správné rozhodnutí většiny českých lesníků pro tento certifikační systém,“ uvedl ředitel VLS Josef Vojáček. Jak zmínil Ben Gunnenberg, v poslední době bylo certifikováno například 16 milionů hektarů lesa v Austrálii, certifikace PEFC je však úspěšná také v Číně i mezi dalšími asijskými producenty dříví. Oproti konkurenčním certifikačním systémům se k PEFC hlásí stále častěji také lesníci ve Spojených státech i Velké Británii.  

Podle generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda bylo jednání reakcí na některé kritické hlasy, které požadují, aby čeští lesníci přešli ke konkurenčním certifikačním systémům. „Pro Lesy ČR je podstatné, aby zvolená certifikace PEFC přinášela odběratelům a zpracovatelům dříví dlouhodobý profit a dostatečnou kredibilitu na trzích. Certifikace lesů se nesmí pro žádného z partnerů v řetězci zpracování dříví stát zátěží, vždy má být benefitem. Proto pokračujeme v diskusi a hledáme řešení,“ zdůraznil. „V případě potřeby jsme připraveni otevřeně představit principy trvale udržitelného lesnického hospodaření a přesvědčit tak kohokoliv o dostatečné kvalitě systému PEFC ve střední Evropě,“ dodal. Jednání se zúčastnili také předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR František Kučera, výkonná tajemnice Lesnicko-dřevařské komory ČR Andrea Pondělíčková a další zástupci českého lesnického sektoru.

Certifikace lesů je jedním z procesů v lesním hospodářství směřujícím k dosažení trvale udržitelného hospodaření a zároveň usiluje o zlepšení všech funkcí lesů ve prospěch životního prostředí. V České republice jsou dominantní rozlohy lesních pozemků certifikovány právě systémem PEFC. Více se o značce dočtěte zde: http://www.pefc.cz/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…