Česká národní banka: Inflace v listopadu pod prognózou ČNB

10.12.2015 10:08

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v listopadu 2015:

Česká národní banka: Inflace v listopadu pod prognózou ČNB
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Podle včera zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v listopadu 2015 meziročně o 0,1 %. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní spotřebitelské ceny v listopadu meziročně stagnovaly. Inflace se tak stále nachází výrazně pod cílem ČNB, respektive pod dolní hranicí jeho tolerančního pásma.

Celková meziroční inflace byla v listopadu o 0,5 procentního bodu pod prognózou ČNB. Na této odchylce se dominantně podílely ceny potravin, jejichž meziroční růst se v listopadu téměř zastavil, a zůstal tak výrazně za očekáváním ČNB. Ve stejném směru – avšak v podstatně menší míře – působil o něco hlubší než prognózovaný meziroční pokles regulovaných cen a cen pohonných hmot. Opačný vliv na odchylku od prognózy měla nepatrně vyšší korigovaná inflace bez pohonných hmot. Na tento ukazatel jádrové inflace přitom působí růst domácí ekonomiky a mezd i oslabení koruny vůči dolaru. Tento vliv je z velké části vyvažován pokračujícím poklesem zahraničních výrobních cen. Prognóza dopadů změn nepřímých daní se naplnila.

Zveřejněná data i nadále potvrzují nízkoinflační vývoj české ekonomiky v letošním roce. Podle prognózy ČNB se bude inflace postupně zvyšovat a na horizontu měnové politiky dosáhne dvouprocentního cíle, který v roce 2017 mírně překročí. V tom se bude odrážet odeznívání protiinflačního působení dovozních cen, které aktuálně klesají vlivem propadu výrobních cen v eurozóně i světových cen komodit. Ve druhé polovině příštího roku budou dovozní ceny působit již lehce proinflačně. Rostoucí domácí ekonomika bude zejména prostřednictvím zrychlujících mezd a cen dalších vstupů přispívat ke zvyšování nákladů a návazně i spotřebitelských cen na celém predikčním horizontu.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…