Česká obchodní inspekce: Kontroly malých klimatizačních jednotek byly téměř bez závad

13.03.2016 13:45

Při kontrolách malých klimatizačních jednotek, obsahujících jako chladivo fluorované skleníkové plyny, inspektoři ověřovali, zda jsou výrobky nabízené spotřebitelům označeny v souladu se zákonem o látkách, které poškozují ozónovou vrstvu, a o fluorovaných skleníkových plynech. V průběhu 62 kontrol zjistili, že 4 výrobky nebyly řádně označeny v rozsahu či formě stanovené tímto zákonem. Všechna zjištění byla postoupena České inspekci životního prostředí k přijetí dalších opatření. Pozitivním výsledkem kontrol bylo zjištění, že v porovnání s rokem 2014 vzrostlo povědomí hospodářských subjektů o právních předpisech, které upravují sledované ukazatele u kontrolovaných výrobků, což se odrazilo v nižším počtu nedostatků.

Česká obchodní inspekce: Kontroly malých klimatizačních jednotek byly téměř bez závad
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Na kontrolním projektu, který probíhal od 1. 7. do 30. 10. 2015, se podílely všechny regionální inspektoráty.  Kontroly byly zaměřeny na dodržování plnění povinností stanovených zákonem o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu, a o fluorovaných skleníkových plynech (§ 7 zák. č. 73/2012 Sb.). Předmětem kontroly byla nabídka a prodej malých klimatizačních jednotek určených k užívání v domácnostech nebo malých provozech, které obsahují jako chladivo fluorované skleníkové plyny (dále jen F-plyny). Kontroly probíhaly u prodávajících, tj. v obchodních řetězcích a dalších provozovnách s příslušným sortimentem. V průběhu celkem 62 kontrol byly zjištěny nedostatky ve 4 případech (6,5 %).
 
Přehled výsledků kontrol za rok 2015 je uveden v následující tabulce:
 
Inspektorát - počet kontrol - počet porušení (§ 7 zák. 201/2012 Sb.) - oznámení ČIŽP   
Středočeský a Hl. m. Prahy 5 0 0   
Jihočeský a Vysočina 11 0 0   
Plzeňský a Karlovarský 7 0 0   
Ústecký a Liberecký 15 3 3   
Královéhradecký a Pardubický 6 1 1   
Jihomoravský a Zlínský 13 0 0   
Moravskoslezský a Olomoucký 5 0 0   
Celkem 62 4 4  
 
Výsledky kontrol a přijatá opatření
Porušení zákona č. 73/2012 Sb., o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu, a o fluorovaných skleníkových plynech:
Inspektoři zjistili porušení informačních povinností (§ 7) celkem ve 4 kontrolách. Ve 3 případech se týkala porušení označení výrobku textem, který informuje o skutečnosti, že zařízení obsahuje fluorované skleníkové plyny, na které se vztahuje  Kjótský protokol, ve 2 případech nebyly v česky psaném návodu k obsluze uvedeny informace o chladicích prostředcích a štítek na výrobku obsahoval informace pouze v anglickém jazyce. V jednom případě  nebyl na štítku ani jinde na výrobku uveden údaj o použitém chladivu. 
            
Závěr 
Výsledky kontrol malých klimatizačních jednotek chlazených F-plyny byly ovlivněny několika faktory. Tím pozitivním bylo zvýšení povědomí kontrolovaných subjektů o povinnostech stanovených zákonem, a tím i jejich lepší dodržování. Velmi teplé počasí v loňském létě pak způsobilo, že byl v době konání kontrolní akce prodejní sortiment malých klimatizačních jednotek díky zvýšenému zájmu spotřebitelů spíše nedostatkovým zbožím. Většinou byly kontrolovány výrobky nabízené k prodeji velkými obchodními řetězci, neboť  prodávající v menších provozovnách nabízeli možnost objednání výrobku podle požadavku zákazníka/spotřebitele s následnou dodávkou na provozovnu.  V těchto případech nebyla fyzická kontrola správnosti označení výrobků možná. Všechna kontrolní zjištění byla postoupena České inspekci životního prostředí k dalšímu řízení. I přes nižší poměr prokázaných porušení bude sortiment malých klimatizačních jednotek chlazených F-plyny sledován i v roce 2016.   
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…