Česká obchodní inspekce: Při nákupu starožitností si ověřte, zda se jedná o legálně nabyté zboží

14.04.2018 16:24

Česká obchodní inspekce se v roce 2017 zaměřila na kontroly prodeje předmětů kulturní hodnoty a kulturních památek.

Česká obchodní inspekce: Při nákupu starožitností si ověřte, zda se jedná o legálně nabyté zboží
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Během dvou měsíců provedla kontroly v 71 starožitnictvích, prodejních galeriích, bazarech a dalších provozovnách, které nabízí starožitné zboží. Porušení právních předpisů zjistila ve 46 případech, což je téměř 65 % pochybení. Ze strany prodejců nejčastěji docházelo k nákupu nebo přijetí zboží bez toho, aby došlo k identifikace klienta, který toto zboží prodával „Za relativně krátkou dobu dvou měsíců, po které kontrolní akce probíhala, byl zjištěn poměrně vysoký počet porušení zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Z těchto důvodů plánuje Česká obchodní inspekce v těchto kontrolách pokračovat i v roce 2018,“ říká ředitel ČOI Mojmír Bezecný.       

Česká obchodní inspekce v období od 1. listopadu do 31. prosince 2017 uskutečnila kontrolní akci zaměřenou na dodržování podmínek při zprostředkování prodeje a prodeji předmětů kulturní hodnoty a kulturních památek ze strany povinných osob (zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu). Kontroly byly zaměřeny na to, jakým způsobem tyto osoby dodržují zákonné povinnosti a zda ověřují, od koho předmět vykoupili.

Celkem bylo v rámci této kontrolní akce provedeno 71 kontrol a ve 46 případech bylo zjištěno porušení právních předpisů, což představuje 64,8 %.

Kontroly prodeje předmětů kulturní hodnoty – 2017

 

Inspektorát

Počet kontrol

 Kontroly se zjištěním

Zjištění v %

 
 

Středočeský a Hl. město Praha

11

9

81,8%

 

Jihočeský a Vysočina

9

1

11,1%

 

Plzeňský a Karlovarský

6

3

50,0%

 

Ústecký a Liberecký

14

5

35,7%

 

Královéhradecký a Pardubický

6

6

100,0%

 

Jihomoravský a Zlínský

17

17

100,0%

 

Olomoucký a Moravskoslezský

8

5

62,5%

 

Celkem

71

46

64,8%

 

Zjištěná porušení

Porušení zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu

  • ve 42 případech obchodník porušil povinnost identifikovat osobu, která mu prodala anebo předala kulturní památky, předměty kulturní hodnoty, použité zboží nebo zboží bez dokladu o jeho nabytí ke zprostředkování jejich prodeje (§ 7 odst. 2 písm. d) zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu)

Porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele

  • v 9 případech bylo porušena  povinnost prodávajícího u použitých nebo upravovaných výrobků, výrobků s vadou nebo výrobků, jejichž vlastnosti jsou jinak omezeny, vyznačit zřetelně tuto skutečnost v dokladu (§ 16 odst. 3)
  • v 8 případech byla porušena informační povinnost o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace (§ 13)
  • ve 4 případech bylo porušeno ustanovení, které vymezuje povinnost prodávajícího vydat spotřebiteli na jeho žádost doklad o zakoupení výrobku včetně stanovených náležitostí (§ 16 odst. 1)
  • v 1 případě se obchodník dopustil klamavého opomenutí (§ 4 odst. 4 v návaznosti na § 5a odst. 1)
  • ve 3 případech byla porušena povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o ceně výrobků v souladu s cenovými předpisy (§ 12)
  • v 1 případě nebyla prodávajícím poskytnuta informace o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů (§ 14 odst. 1)
  • v 1 případě prodávající nevydal spotřebiteli na jeho žádost písemné potvrzení o povinnostech reklamace, které jsou stanovené v § 2166 občanského zákoníku (§ 15 odst. 2)

Opatření

České obchodní inspekce pravomocně uložila v uvedeném období za porušení zákonů celkem 31 pokut v celkové hodnotě 65 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská strojírna zaznamenala v roce 2023 opět rekordní tržby

10:04 Pražská strojírna zaznamenala v roce 2023 opět rekordní tržby

Pražská strojírna, dceřiná společnost Dopravního podniku hlavního města Prahy, zveřejnila své audito…