Česká pošta: Aršík s trojskými kapradinami

08.04.2024 7:02 | Tisková zpráva

Adam Kašpar je autorem výtvarného návrhu příležitostného poštovního aršíku Botanická zahrada hl. m. Prahy, který Česká pošta uvede do prodeje ve středu 10. dubna. Náměty známek v hodnotě 27, 31 a 34 korun představují zvláštní druhy kapradin Drynaria rigidula, Dipteris conjugata a Brainea insignis.

Česká pošta: Aršík s trojskými kapradinami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pošta, ilustrační foto

Botanická zahrada hlavního města Prahy byla zřízena v Troji, začala existovat k 1. lednu 1969 a pro veřejnost byla otevřena v roce 1992.

Všechny druhy kapradin na aršíku byly vybrány po poradě s botaniky, aby co nejvíce vynikla tvarová a barevná pestrost této skupiny rostlin. Každá ze známek zároveň zachycuje jeden druh růstu či evoluční strategie. Na aršíku lze nalézt pozemní kapradiny bylinného vzrůstu, které jsou dobře známé i z našich lesů, stromové kapradiny spadající spíše do tropické domény, a nakonec epifytní, tedy na stromech rostoucí druh.

Součástí emise aršíku jsou i tři druhy obálky prvního dne vydání (FDC), jejichž náměty jsou reprezentativní druhy rostlin pěstovaných v trojské botanické zahradě, ale v přírodě vyhynulé či naopak druhy nově popsané botaniky v Troji – květy Vanilla atropogon, Arisaema claviforme a Meistera caudata.

Emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., aršík ofsetem v nákladu 24 000 kusů a tři druhy FDC digitálním tiskem po 2 300 kusech. Zájemci si mohou nový příležitostný aršík zakoupit na vybraných poštách nebo na e-shopu České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…