Česká pošta: Známka ke stovce Ďábla z Vinohrad

14.02.2024 22:03 | Tisková zpráva

Klavírista sedící u pianina, o které se opírá revuální girl. Takový je motiv nové příležitostné poštovní známky Osobnosti: Jiří Šlitr, v nominální hodnotě 27 Kč, kterou Česká pošta uvedla do prodeje ve středu 14. února. Autorem výtvarného návrhu je Jiří Suchý. Od narození Jiřího Šlitra v polovině února uplyne 100 let.

Česká pošta: Známka ke stovce Ďábla z Vinohrad
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Český hudební skladatel, klavírista, zpěvák, herec, ilustrátor a výtvarník Jiří Šlitr se narodil 15. února 1924 v Zálesní Lhotě u Jilemnice a zemřel 26. prosince 1969 v Praze. Svou tvorbou výrazně ovlivnil českou populární hudbu a společně s Jiřím Suchým a Ferdinandem Havlíkem založil v roce 1959 divadlo Semafor. Mimo jiné zhudebnil přes 300 písní, napsal hudbu k deseti celovečerním filmům (například Kdyby tisíc klarinetů, Zločin v Šantánu) a ilustroval 20 knih.

Suchého kresba na známce znázorňuje Šlitra v inscenaci jeho nejvýraznějšího díla Jonáš a tingltangl. U pianina sedí zády k divákům, což naznačuje, že byl komikem. Nebývá totiž zvykem, aby ústřední postava byla k divákovi obrácena zády.

Šlitr

Slečna u pianina je v kostýmu charakteristickém pro revue, kabaret a tingltangl. Tyto žánry měl Jiří Šlitr rád a věnoval jim značnou část tvorby. Jiří Suchý tak při tvorbě emise čerpal inspiraci v celoživotní práci v těchto žánrech.

Námětem doplňující obálky prvního dne vydání (FDC) je pruhovaná košile s motýlkem a buřinka, která k Jiřímu Šlitrovi neodmyslitelně patřila. Celou emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o. Známku ofsetem v nákladu 300 000 kusů a 2300 kusů FDC metodou digitálního tisku. Zájemci si mohou novou známku zakoupit na přepážkách nebo v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská strojírna zaznamenala v roce 2023 opět rekordní tržby

10:04 Pražská strojírna zaznamenala v roce 2023 opět rekordní tržby

Pražská strojírna, dceřiná společnost Dopravního podniku hlavního města Prahy, zveřejnila své audito…