Česká televize připomene výročí Ulrychových

03.04.2014 9:44

Hudební legenda, která dalece přesáhla hranice rodného Brna, to je dvojice sourozenců Ulrychových. Hana a Petr spolu poprvé vystoupili v roce 1964, naposledy před několika dny na prknech brněnského Mahenova divadla. A Česká televize byla u toho. Záznam koncertu i dokument mapující pět desetiletí společného hraní a zpívání uvede ČT Art v sobotu 5. dubna 2014 v 20:20 hodin.

Česká televize připomene výročí Ulrychových
Foto: Repro ČT
Popisek: Michaela Jílková v pořadu ČT Máte slovo

Osobnosti české hudební scény, sourozenci Hana a Petr Ulrychovi, si letos na jaře připomínají nejen padesát let společného vystupování, ale také významná životní jubilea.  „Zpěvačka Hana slaví 65. narozeniny, hudební skladatel, textař, libretista a zpěvák Petr sedmdesátiny,“ upřesňuje dramaturgyně brněnského studia České televize Petra Špičková. Výčet výročí tím ale nekončí. Skupina Javory, se kterou je spojena převážná část hudební kariéry Ulrychových, hraje letos už 40 let.

Padesátiminutovým dokumentem nazvaným Tichá píseň Javorů se prolínají dobové i současné podoby největších hitů Ulrychovců. „Bráníme se přílišné nostalgii i smutkům. Vzpomínání, úvahy i glosy, které v pořadu zazní, jsou vtipné, veselé a optimistické,“ říká režisér Jiří Vondrák a dodává: „Pohledy na minulost jsou brány s nadhledem myšlenkovým i faktickým.“

Kromě sourozenců Ulrychových v pořadu vystupují hudebníci Ladislav Kopecký, Kateřina a Dalibor Štruncovi a Josef Ondrůj. Dokumentem se prolínají tři roviny. Kromě archivů a záznamu koncertů se všichni účinkující pohybují ve stylizované šatně, která připomíná uměleckou dráhu sourozenců Ulrychových. Plakáty a fotky z domácích i zahraničních turné doplňují ceny, které získali, tedy Bratislavská lyra, Bílá vrána a mnohé další.

Bezmála hodinový záznam vznikl v polovině letošního března na zcela vyprodaném koncertu v Brně. Ulrychovi připomněli svoje nejznámější písničky a vystoupili společně se skupinou Javory a Javory beat.  

 Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…