České dráhy: Stříbrný šíp zahájí sezónu v železničním muzeu v Rosicích nad Labem

25.04.2018 22:21

Tuto sobotu 28. dubna budou mít fanoušci železnice jedinečnou příležitost svézt se nedávno zrekonstruovaným motorovým vozem „Stříbrný šíp“.

České dráhy: Stříbrný šíp zahájí sezónu v železničním muzeu v Rosicích nad Labem
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Souprava tento den vyrazí z hlavního města přes Kolín a hlavní nádraží v Pardubicích do stanice Pardubice-Rosice nad Labem, kde bude o tomto víkendu zahájena turistická sezóna ve zdejším železničním muzeu a zároveň tu také začne výstava „100 let moderní železnice“. Pro zájemce z východních Čech pak budou připravené dvě jízdy do Slatiňan a zpět. V podvečer se vlak vrátí zpět do Prahy. V neděli se cestující svezou „Hurvínkem“ Pardubického spolku historie železniční dopravy z Pardubic do Slatiňan a zpět.

„Stříbrný šíp“ bude odjíždět z pražského hlavního nádraží v sobotu 28. dubna v 9:16 a do Pardubic-Rosic nad Labem přijede v 11:16. V 11:23 a 14:15 budou připravené jízdy z Rosic nad Labem přes Chrudim do Slatiňan a zpět. Ve vlaku bude platit zvláštní jízdné Českých drah. Jednosměrná jízdenka včetně místenky z Prahy do Pardubic-Rosic nad Labem nebo zpět bude stát 300 korun. Zpáteční jízdenka z Rosic nad Labem do Slatiňan a zpět vyjde na 150 korun. Jízdenky a místenky do „Stříbrného šípu“ jsou v prodeji ve všech pokladnách Českých drah.

V neděli 29. dubna budou mít cestující možnost svézt se do železničního muzea Pardubického spolku historie železniční dopravy (PSHŽD) dvěma páry historických motoráků „Hurvínek“. Odjezdy z pardubického hlavního nádraží budou v 9:40 a 12:15 a jejich cílovou stanicí budou opět Slatiňany. Zpět do Pardubic odtud vlaky pojedou v 11:15 a 15:28. Ve vlacích bude platit jízdné PSHŽD.

Oslavy 100 let republiky – 100 let moderní české železnice

V železničním muzeu PSHŽD bude o tomto víkendu zahájena výstava „100 let moderní české železnice“, která je součástí programu ke 100. výročí vzniku Československé republiky. Cílem projektu je připomenout významné výročí vzniku samostatné republiky v kontextu technického pokroku na železnici. Zaměřuje se na pokrok v rámci motorizace osobní dopravy v ČSR, která byla jednou z nejpokrokovějších v rámci Evropy.

O víkendu 28. a 29. dubna si návštěvníci připomenou výročí 90 let od zahájení provozu nejstaršího motorového vozu M 120.206, který byl vyroben v březnu 1928. Vůz se řadí mezi pět nestarších v Evropě a je vystaven na samostatném podstavci v areálu muzea.

Samostatně bude připravena výstava fotografií, popisů a dochovaných artefaktů motorových vozů. Tato výstava bude přístupná po celou sezonu, zejména pak v rámci doprovodných akcí muzea. Výstava se nebude omezovat jen na období první republiky, ale přinese průřez výroby vozidel až do současnosti, aby byla zřejmá stoletá kontinuita vývoje a technické vyspělosti některých konstrukcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…