České firmy dodávají v roce 2018 pro všechny projekty Rosatomu ve výstavbě

26.09.2018 13:50

V roce 2018 pokračuje rozsáhlá spolupráce českých dodavatelů s ruskou korporací pro atomovou energii Rosatom. České firmy realizují dílčí kontrakty pro jaderné elektrárny stavěné touto korporací v Rusku i v dalších zemích a podepisují nové smlouvy na další dodávky v příštích letech.

České firmy dodávají v roce 2018 pro všechny projekty Rosatomu ve výstavbě
Foto: red
Popisek: Rosatom

Rozsah dodávek českých firem sahá od servopohonů přes kabelovou produkci a armatury až po laboratorní sklo. Česko-ruská spolupráce v oblasti jádra trvá již více jak 60 let a českou produkci nalezneme ve všech jaderných elektrárnách na území Ruska a ve většině zahraničních projektů Rosatomu. Úspěšnými se staly dodávky komponent vyrobených v ČR pro první provozovaný blok generace III+ na světě – reaktor VVER-1200 v jaderné elektrárně Novovoroněžská II, který byl uveden do provozu v únoru 2017.

„MSA je dlouhodobým a stabilním partnerem ruských jaderných elektráren. V roce 2018 budeme pro Novovoroněžskou jadernou elektrárnu realizovat dodávky zpětných klapek L32 a náhradních dílů pro šoupátka A00. V 1. pololetí 2018 jsme na projekty v oblasti jaderné energetiky dodali naše produkty v částce 22 milionů Kč,“ uvádí tiskové oddělení společnosti MSA.

Zdeněk Tošner, obchodní ředitel pro export společnosti Kabelovna Kabex uvádí, že společnost stejně jako v minulých letech dodává svou produkci do elektráren stavěných Rosatomem. Objem dodávek na letošní rok firma odhaduje na více jak 10 milionů korun.
Tradičním dodavatelem Rosatomu je i společnost ZPA Pečky ležící nedaleko od Prahy. „V letošním roce očekáváme dodávky zboží do Ruska pro Rosatom v objemu kolem 38 – 50 milionů korun. Jde o elektrárny Kurská II, Novovoroněžská II, Smolenská, Leningradská a Rostovská,“ uvádí Jan Bulíček, výkonný ředitel ZPA Pečky.

Zkušenosti s dodávkami pro reaktory VVER má i MPower Engineering. V letošním roce plánuje dodávat pro reaktory tohoto typu v Rusku i v dalších zemích. „V roce 2018 plánujeme dodat armatury A43 a A00 do elektráren Novovoroněžská II a Běloruská. Podávali jsme další nabídky i na dodávku armatur pro elektrárny Kudankulam v Indii, Smolenská a Leningradská II v Rusku a Rooppur v Bangladéši,“ říká Miloslav Franěk, obchodní manažer MPower Engineering.

„V první polovině roku 2018 společnost Arako expedovala své armatury především do Běloruska a na Ukrajinu. Do Běloruské jaderné elektrárny bylo odesláno celkem cca 300 kusů vlnovcových a zpětných ventilů v celkové hodnotě přibližně 33 milionů korun. Další dodávky byly směřovány na Ukrajinu, a to do elektráren Záporožská, Rovenská a Jižněukrajinská,“ uvádí Julia Dolgusheva výkonná ředitelka společnosti Arako spol. s r. o.

České firmy se zajímají rovněž o výstavbu reaktorů VVER-1200 v evropských zemích, konkrétně ve Finsku (JE Hanhikivi) a v Maďarsku (JE Paks). Tyto země jsou Česku blízké geograficky i legislativně, takže o tyto projekty již projevila zájem řada českých firem.

Jan Krška, obchodní ředitel ve společnosti I&C Energo a.s., uvádí: „V současné době se naše společnost intenzivně zajímá o projekty jaderných elektráren ve Finsku a v Maďarsku. Jednání jsou zatím v počátečních fázích. Pro jaderné elektrárny typu VVER na Slovensku, v Bulharsku a na Ukrajině dodáváme dmychadla, rozvaděče, impulsní potrubí, speciální inženýrské činnosti a další produkty a služby.“

Podobně je na tom i společnost I.B.C. Praha, spol. s r.o. Její jednatel Přemysl Indrák říká: „Naše společnost se účastní právě probíhajících nabídkových procesů pro projekty Rosatomu Paks v Maďarsku a Akkuyu v Turecku.“

Společnosti Sigma DIZ se v loňském roce podařilo uspět v tendru na dodávky pro projekt VVER-TOI (nejnovější verze technologie VVER) v jaderné elektrárně Kurská II. Jiří Tomášek, vedoucí divize Jaderná energetika, uvádí: „V tomto roce budeme dodávat pouze náhradní díly, například do Novovoroněžské elektrárny, ale i jiných jaderných elektráren Rosatomu. Velké dodávky máme naplánovány na roky 2019 a 2020, kdy dodáme do jaderné elektrárny Kurská II v Rusku 12 čerpadel v hodnotě zhruba 210 milionů korun.“

Mezi významné zakázky pro český jaderný průmysl patří i dodávka systému pro řízení pohonů reaktoru, kterou realizují společnosti Škoda JS a.s. a ZAT a.s. Rozsáhlou modernizaci elektrárny, která umožní prodloužit její provoz o 10 let, provádí společnost Rusatom Service ze struktury Rosatomu. Zakázka pro české firmy má hodnotu 100 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …