České firmy jednaly v Turecku také o zapojení do stavby jaderné elektrárny Akkuyu

10.04.2015 16:20

Podnikatelská mise do Turecka organizovaná Hospodářskou komorou České republiky v rámci pracovní cesty ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka byla úspěšná. Zástupci tuzemských firem se setkali v Istanbulu a Ankaře se svými tureckými partnery a navázali nové obchodní kontakty. Kromě toho jednali o možném zapojení českých strojírenských firem do projektu první turecké jaderné elektrárny Akkuya o výkonu 4x1200MW, kterou postaví ruský státní gigant Rosatom.

České firmy jednaly v Turecku také o zapojení do stavby jaderné elektrárny Akkuyu
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Řada českých firem v Turecku již působí. A obchodní spolupráce s tureckými protějšky je úspěšná. Představitelé Turecka si uvědomují, že jejich země bude kvůli svému ekonomickému rozvoji v následujících letech potřebovat více elektrické energie. Zároveň chtějí snížit svou závislost na dovozu ropy a plynu z Ruska, Íránu a Ázerbájdžánu. Turci proto mají zájem o kvalitní výrobky českých firem a české technologie, které souvisejí zejména s energetikou. Potenciál pro české firmy je v Turecku velký, zároveň mohou navazovat na silnou tradici obchodních vztahů mezi Tureckem a naší zemí,“ zdůraznil viceprezident Hospodářské komory ČR Bořivoj Minář, který podnikatelskou delegaci do Turecka vedl.

Během různých jednání o spolupráci tureckých a českých firem na trzích třetích zemí zástupci HK ČR, ČEB, EGAP a podniků diskutovali mimo jiné s místopředsedou vlády Turecké republiky Ali Babacanem, ministrem energetiky Turecké republiky Tanerem Yildizem nebo velvyslancem ČR v Ankaře Pavlem Kafkou a generální konzulkou ČR v Istanbulu Ester Lauferovou o tom, jakým způsobem by se české strojírenské firmy mohly zapojit do projektu jaderné elektrárny Akkuya. Elektrárna vznikne v Mersin Akkuyu na pobřeží Středozemního moře. Má mít čtyři reaktory s celkovým výkonem 4800 megawattů.

Firmy se nejprve představily na Česko-tureckém podnikatelském fóru

Zástupci firem v podnikatelské delegaci hodnotí „tureckou“ misi pozitivně. „V průběhu podnikatelského setkání na Ankarské hospodářské komoře jsme získali nové kontakty,“ uvedl například Radim Šikl technologické společnosti RETIA, a.s., která vyvíjí, vyrábí a modernizuje radary, raketové prostředky. „V průběhu mise došlo k potvrzení partnerství s naším agentem na dalších 10 let, k dohodě o dodávkách na projekt TANAP, dále proběhlo jednání o možné účasti na projektu jaderné elektrárny Akkuya,“ zmínil Roman Baláž ze společnosti vyrábějící průmyslové armatury MSA, a.s.

Firmy se nejprve představily na Česko-tureckém podnikatelském fóru, které v Istanbulu zorganizoval DEIK – Rada pro zahraniční vztahy ve spolupráci s Hospodářskou komorou České republiky a Generálním konzulátem ČR v Istanbulu. Ve čtvrtek pak na Česko-tureckém podnikatelském setkání, které organizovala Ankarská hospodářská komora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hospodářská komora

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…