České firmy začínají znovu investovat miliardy do vzdělávání

25.07.2014 12:41

Zvýšený zájem českých firem o firemní kurzy a školení na míru je trendem posledních několika měsíců. Tento fakt je pozitivní ilustrací přechodu z doby těžší ekonomické krize do fáze znovu nastartování procesů, které díky ní byly na delší či kratší čas utlumeny. Mezi takové aktivity s ohledem na nutnost zkracování budgetu další vzdělávání zaměstnanců jednoznačně patří.

České firmy začínají znovu investovat miliardy do vzdělávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Je dokázáno, že úspěch firmy až ze 40 % závisí na soustavném proškolování zaměstnanců. To, že personální manažeři v posledních dvou letech snižovali výdaje právě v sekci dalšího vzdělávání je patrné z obecně nízké aktivity v odvětví v daném období. Nyní ale cítíme silný nárůst poptávky, firmy se pomalu znovu probouzí a nastavují intenzivní školicí plány, aby dohnaly dobu, kdy tyto snahy musely jít stranou,“ komentuje situaci regionální manažerka Martina Honsová z WIFI Czech Republic, pobočky největší vzdělávací agentury v Evropě.

 Základem je interakce, komunikaci střídají odborné kurzy
 Firmy opouštějí témata měkkých dovedností jako komunikace (soft skills), ale soustředí se především na odborné vzdělávání. Zájem je především o speciální školení kupříkladu v oblasti nových technologií.

 „Například v tomto roce jsme jednoznačně zaznamenali zájem o školení programování aplikací nebo rozšířené znalosti produktů společnosti Microsoft,“ komentuje aktuální situaci jednatel české a slovenské vzdělávací agentury WIFI Josef Nádvorník. Podle Nádvorníka je obdobný trend jako v České republice také ve většině evropských zemí „Je to úplně stejné ve všech státech střední a východní Evropy, kde si vedeme podrobné statistiky,“ doplnil Nádvorník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …