Českomoravská komoditní burza Kladno v roce 2018: Burzovní trh dále posílil roli centrálního tržního místa pro nákupy energií

28.01.2019 9:23

Energetický trh Českomoravské komoditní burzy Kladno (ČMKB) dlouhodobě funguje jako centrální tržní místo pro obchodování dodávek elektřiny a plynu pro konečné zákazníky.

Českomoravská komoditní burza Kladno v roce 2018: Burzovní trh dále posílil roli centrálního tržního místa pro nákupy energií
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Vedle firemního sektoru, ministerstev a krajů na něm energie nakupuje zhruba 600 měst, obcí a samostatných městských částí. Podle vyjádření městských a obecních samospráv zde nacházejí nejefektivnější formu nákupu v době, kdy se velkoobchodní ceny energií vydaly směrem vzhůru.

Město Plzeň spolu s Plzeňským krajem nakoupilo loni elektřinu a plyn na dva roky. Podle informací z městského webu zrealizovala Plzeň nákup na Českomoravské komoditní burze Kladno začátkem srpna. „Období levných energií už bohužel skončilo a naším úkolem tedy bylo co nejvíce zmírnit zdražení, ke kterému plynule dochází. Spolu s krajem jsme přezkoumali výběr burzovního trhu, pečlivě jsme porovnali parametry komoditních burz v České republice. Mimo jiné jsme si srovnali cenové hladiny, objem zobchodovaných energií, četnost obchodování, úroveň konkurenčního prostředí a požadavky na dodavatele energií. Potvrdilo se nám, že Českomoravská komoditní burza Kladno je pro nákup energií nejlepším řešením,“ uvedl tehdejší plzeňský primátor.

Také město Krnov dokázalo i v období cenového růstu nakoupit efektivně, byť se samozřejmě nevyhnulo zdražení. Podle regionálních novin (Krnovský deník) stihlo nakoupit ještě v závěru května za ceny, které jsou v porovnání se závěrem roku 2018 nižší o cca 400 korun. Na roky 2018 a 2019 si tím Krnov zafixoval elektřinu v nízkém napětí za průměrnou cenu 1112 korun za megawatthodinu (MWh) a ve vysokém napětí na úrovni 1158 Kč/MWh.

Město Vsetín energie dlouhodobě pořizuje na ČMKB. Dříve se jednalo zpravidla o roční nákupy elektřiny a plynu, v loňském roce se ale radnice ve vhodnou dobu přiklonila k nákupu na dva roky. Podle makléře Radima Dočekala bylo rozhodnutí města prozíravé: „Z dlouhodobého hlediska hodnotím tento výsledek velmi pozitivně.“ Město dosáhlo na průměrnou cenu elektřiny 1155 Kč/MWh a u plynu 555 korun za megawatthodinu.

Na profilu veřejného zadavatele nákup energií zveřejnila také Jihlava. Ta si zajistila na ČMKB téměř 23 tisíc MWh elektřiny a přes 44 tisíc MWh plynu na druhé pololetí 2018 a rok 2019 už začátkem loňského roku, kdy ceny dočasně klesly pod úroveň konce roku 2017. Jihlavská radnice si tak elektřinu zajistila za ceny ještě pod hladinou 1000 Kč/MWh. Plyn město nyní odebírá za cenu 451 Kč/MWh, resp. 467 Kč/MWh v maloodběru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.