Český rozhlas České Budějovice oslaví státní svátek speciálním koncertem Čechomoru

25.10.2013 20:00

Na pondělí 28. října 2013, kdy si připomínáme výročí založení samostatného československého státu, připravil Český rozhlas České Budějovice speciální pořady. Uslyšíte tradiční vlastenecké písničky nebo vzpomínky filozofa Jiřího Hermacha na vznik republiky. Vyvrcholením svátečního vysílání bude záznam jedinečného českokrumlovského koncertu Čechomoru k 25. výročí kapely.

Český rozhlas České Budějovice oslaví státní svátek speciálním koncertem Čechomoru
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

13.00 – Ta naše písnička česká

Ta naše písnička česká je příhodným názvem pro hudební výběr, který na sváteční odpoledne po 13. hodině připravil redaktor Martin Schuster. Uslyšíte písničky, jež se narodily jak v tradičním vlasteneckém duchu, tak i s jemnou ironií.

13.30 – Zažil jsem vznik republiky (vzpomínky Jiřího Hermacha)

Pořad, který jsme do svátečního schématu vybrali z našeho rozhlasového archivu, vám přiblíží atmosféru vzniku Československé republiky. Jde dokonce o vzpomínky očitého svědka. Filozof Jiří Hermach se narodil v roce 1912 a jeho otec byl vrátným zemské sněmovny. Vzpomínky, které s ním v roce 1997 natočila redaktorka Hana Soukupová, vám přiblíží jak  válečnou atmosféru, tak i první roky nového státu. Jiří Hermach prožil dlouhý a bohatý život: nejprve vystudoval strojní inženýrství, později pracoval ve Filozofickém ústavu, zapojil se do reformního hnutí konce 60. let a po vyloučení z KSČ pracoval jako dělník. Později žil v rakouském Gmündu. Zemřel v 99 letech v roce 2011.

14.00 – Gratulační koncert skupiny Čechomor k 25. výročí

Jako speciální bonbónek jsme pro naše posluchače připravili záznam koncertu k 25. výročí populární skupiny Čechomor a jejích hostů z Českého Krumlova. Čechomor hraje v originálním pojetí české, moravské a slovenské lidové písně. Skupina vznikla na jaře roku 1988 jako I. Českomoravská nezávislá hudební společnost. Skupina začala pozvolna přecházet z akustického do elektrického zvuku. V roce 2000 vydala průlomové album Čechomor, podle kterého si zkrátila jméno do současné podoby. Na této desce se poprvé podílela i Lenka Dusilová. Téhož roku se Čechomor vypravil na turné s Jarkem Nohavicou. Na slavnostním českokrumlovském koncertu vystoupili s Čechomorem zpěvačka Lenka Dusilová, kytarista Gerry Leonard, multiinstrumentalista Joji Hirota, Kühnův smíšený sbor vedený Markem Vorlíčkem a Smíchovská komorní filharmonie s dirigentem Josefem Vondráčkem. Nenechte si ujít neopakovatelný hudební zážitek.

Přejeme všem příjemný poslech na frekvencích Českého rozhlasu České Budějovice – 106,4 MHz pro jižní Čechy, 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko a nebo živě na internetu budejovice.rozhlas.cz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…