Český rozhlas: Rádio Retro Zlatý fond zažene chmury i nudu archivními poklady

30.03.2020 11:48

V období, kdy není možné se scházet, chodit do divadel a na koncerty, nabídne Rádio Retro Zlatý fond nejlepší nahrávky od šedesátých do devadesátých let z archivu Českého rozhlasu.

Český rozhlas: Rádio Retro Zlatý fond zažene chmury i nudu archivními poklady
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Vysílání startuje o půlnoci z pondělí 30. března na úterý 31. března. Posluchači se mohou těšit na životní příběhy v pořadech A léta běží, vážení či Sedmilháři, semaforské záznamy nebo imaginární cestování s Meteorem.

„Český rozhlas chce v situaci, kdy jsou omezené kulturní a společenské akce, nabídnout posluchačům prostřednictvím speciálního vysílání Rádia Retra Zlatý fond nejlepší zábavné pořady z archivu Českého rozhlasu. Jednotlivé bloky budou moderovat osobnosti, které stály u zrodu těchto pořadů, případně s nimi měly něco do činění,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. 

Po týdnech opakování programu Pocta H+Z oceněného jako audiopočin roku 2019 Cenou Hanzelky a Zikmunda, se od půlnoci z pondělí na úterý mohou posluchači v digitálním éteru postupně těšit na čím dál více zábavy a legendárních jmen nebo titulů nejenom pro seniory. První blok bude příznačně patřit cyklu Všichni jsou doma z přelomu tisíciletí, kterým bude posluchače provázet jeho autor Vladimír Bernášek. Dlouholetý redaktor neděli co neděli na stanici Praha kolem roku 2000 navštěvoval populární osobnosti a povídal si i s jejich partnery a dětmi. Posluchači se mohou těšit například na Hanu Gregorovou, Radoslava Brzobohatého a Ondřeje Gregora Brzobohatého, Věru Galatíkovou a Ladislava Freje, rodinný klan Brouskových, Matuškovi, Helenu a Jiřího Růžičkovi.

Každý týden pak bude Český rozhlas přidávat nové bloky s legendárními pořady, mezi které patří A léta běží, vážení, Sedmilháři, imaginární cestování s Meteorem, semaforské záznamy, zvukové výpravy na neobvyklá místa v seriálech Svědectví z podzemí a Reportérům vstup povolen, či ukázky z někdejší produkce redaktorů Miloně Čepelky a Zdeňka Svěráka s jejich vlastním komentářem. „Od roku 2013, kdy jsme Rádio Retro spustili jako digitální stream Českého rozhlasu, jsme posluchačům nabídli bezmála třicet tematických vydání s mnoha stovkami historických zvukových dokumentů. V posledních dnech média reagují na náhlou změnu našeho životního rytmu a my v tom nezůstáváme pozadu,“ doplnil ředitel Programu Českého rozhlasu Ondřej Nováček.

Nahrávkami s hlasy prvorepublikových filmových hvězd, které vystupovaly v rozhlase například v šedesátých letech i později, provede posluchače Aleš Cibulka. Nabídkou reportáží a pásem přispěly i regionální stanice Českého rozhlasu. Pořady Apetýt, Host do domu nebo záznamy někdejších přímých přenosů o moravských tradicích nabídne Dagmar Misařová z Českého rozhlasu Ostrava. Nálada se prolíná s poznáním a vědomím, že bavit znamená hlavně zabavit, ne jen pobavit. 

Posluchači naladí Rádio Retro Zlatý fond na webu Českého rozhlasu, v mobilním telefonu v aplikaci mujRozhlas nebo na digitálním rádiu v síti DAB+, která aktuálně pokrývá 80 % populace v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…