Český rozhlas: Víkendový speciál k 130. výročí narození Franze Kafky

26.06.2013 13:13

Český rozhlas Vltava připravil ke 130. výročí narození Franze Kafky speciální víkendové vysílání. Nejpřekládanějšího spisovatele pocházejícího z Prahy připomene od pátku 28. 6. do neděle 30. 6. 2013 v diskuzích, povídkách, rozhlasových hrách i opeře.

Český rozhlas: Víkendový speciál k 130. výročí narození Franze Kafky
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Speciál bude postupně odhalovat mnoho aspektů Kafkova života. Zahájí ho mimo jiné Páteční večer, který nahlédne do Kafkova vztahu k ženám. Sobotní dopolední Víkendová příloha se bude zabývat vznikem mytologií i českého a německého pohledu na Kafku a jeho dílo.

Sobotní Rozhlasové jeviště věnovali vltavští dramaturgové jednomu z Kafkových nejslavnějších děl – Zámku. Autor rozhlasové adaptace Jan Vedral k premiéře inscenace napsal: „Nenabízím posluchačům dramatizaci slavného Kafkova Zámku. Už Josef Henke, autor a režisér první významné rozhlasové Kafkovské realizace, povídky Proměna, uvedl v ohlášení, že "rozhlasový tvar v próze rozeznal". O totéž jsem se po třiceti letech pokusil s monumentálním - a nedopsaným - románem o zeměměřiči K. Totiž zaslechnout v něm rozhlasový tvar, příběh, ve kterém pochybami zmítaná lidská duše mluví, svěřuje se sluchu každému z nás. A mluví o našich úzkostech, nejistotách a trápení.“

Připomenout Franze Kafku se Vltava rozhodla nejen formou slovesnou, ale také hudební. V rámci sobotního Operního večera proto uvede zpěvohru inspirovanou základním literárním dílem Franze Kafky – Procesem.

Víkendový speciál vyvrcholí nedělním dramatem, které vzniklo na základě korespondence Kafky s jeho otcem.

Přehled pořadů:

Pátek 28. 6.

10.00 Páteční večer - Nemohu žít bez ní, a s ní také ne aneb Franz Kafka a ženy

Montáž z Kafkových deníků, dopisů a rozhovorů s autorkou monografie o Mileně Jesenské spisovatelkou Alenou Wagnerovou a s překladatelem a germanistou Josefem Čermákem. 

Sobota 29. 6.

Víkendová příloha

9.15  Kafkovské legendy aneb Virtuózové fantazie

Josef Čermák se v pořadu zabývá genezí, vznikem mytologií o životě a díle Franze Kafky, zejména s přihlédnutím k podílu jejich nejvýznamnějších tvůrců Michala Mareše a Gustava Janoucha.

10.30 Kafkárna

Slavné pasáže z Kafkových knih doplněné komentářem, recepce Kafkova díla v Čechách, včetně proslulé liblické konference, vznik a obsah pojmu kafkárna

11.30 Vltavský poledník

Hašek a Kafka neboli groteskní svět. Kafkova a Haškova Praha v eseji Karla Kosíka. Kafka – očima německých historiků a kritiků.

14.00 Rozhlasové jeviště - Franz Kafka: Zámek

Jedno z nejslavnějších děl Franze Kafky. V roli zeměměřiče se představí Vladimír Dlouhý.  

17.15 Franz Kafka: Ortel

V interpretaci Jana Hartla nabídneme povídku, která jako zázrakem po letech zoufalého tápání nastartovala Kafkovo první plodné tvůrčí období. 

19.30 Operní večer - Proces

Zpěvohru zkomponoval rakouský skladatel Gottfried von Einem (nar 1918) na libreto Borise Blachera a Heinze von Cramera. Měla světovou premiéru v roce 1953 na Salcburském festivalu (Salzburger Festspiele) v režii Oscara Fritze Schuha a pod taktovkou legendárního Karla Böhma.
 
22.15 Myslím, že až zase jednou budu svobodná, to štěstí neunesu

Premiéra pořadu s Alenou Wagnerovou o dopisech Mileny Jesenské z období jejího věznění v letech 1940 - 1944. 

Neděle 30. 6.

09.00 Souzvuk - A já vlastně vůbec nemiluji Tebe

Kafkovy „dopisní metaforické příběhy“ pro rozhlasový Souzvuk z vlastních překladů připravila Věra Koubová a hudebními variacemi doprovodila violistka a harfenistka Jana Lewitová. Režie Hana Kofránková. 

11.30 Franz Kafka: Umělec v hladovění

Povídka z roku 1922, opět v podání Jana Hartla.  

15.30 Franz Kafka: Aforismy

Z překladu Rio Preisnera připravil Rudolf Matys. 

16.30 Telefonotéka

Jiří Kamen pozval k mikrofonu Josefa Čermáka, překladatele, germanistu a znalce Kafkova díla. 

20.00 Dopis otci

Na základě Kafkovy korespondence s otcem vzniklo drama lidské osamělosti, stálého hledání jistot a neurčité viny. Stejné motivy se ozývají i v Kafkových méně známých básních, které zhudebnil skladatel Jaroslav Šťastný. Dopis otci vznikl jako určitý mezižánrový experiment, který spojuje slovo a hudbu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…