Český rozhlas: Víkendový speciál k 130. výročí narození Franze Kafky

26.06.2013 13:13

Český rozhlas Vltava připravil ke 130. výročí narození Franze Kafky speciální víkendové vysílání. Nejpřekládanějšího spisovatele pocházejícího z Prahy připomene od pátku 28. 6. do neděle 30. 6. 2013 v diskuzích, povídkách, rozhlasových hrách i opeře.

Český rozhlas: Víkendový speciál k 130. výročí narození Franze Kafky
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Speciál bude postupně odhalovat mnoho aspektů Kafkova života. Zahájí ho mimo jiné Páteční večer, který nahlédne do Kafkova vztahu k ženám. Sobotní dopolední Víkendová příloha se bude zabývat vznikem mytologií i českého a německého pohledu na Kafku a jeho dílo.

Sobotní Rozhlasové jeviště věnovali vltavští dramaturgové jednomu z Kafkových nejslavnějších děl – Zámku. Autor rozhlasové adaptace Jan Vedral k premiéře inscenace napsal: „Nenabízím posluchačům dramatizaci slavného Kafkova Zámku. Už Josef Henke, autor a režisér první významné rozhlasové Kafkovské realizace, povídky Proměna, uvedl v ohlášení, že "rozhlasový tvar v próze rozeznal". O totéž jsem se po třiceti letech pokusil s monumentálním - a nedopsaným - románem o zeměměřiči K. Totiž zaslechnout v něm rozhlasový tvar, příběh, ve kterém pochybami zmítaná lidská duše mluví, svěřuje se sluchu každému z nás. A mluví o našich úzkostech, nejistotách a trápení.“

Připomenout Franze Kafku se Vltava rozhodla nejen formou slovesnou, ale také hudební. V rámci sobotního Operního večera proto uvede zpěvohru inspirovanou základním literárním dílem Franze Kafky – Procesem.

Víkendový speciál vyvrcholí nedělním dramatem, které vzniklo na základě korespondence Kafky s jeho otcem.

Přehled pořadů:

Pátek 28. 6.

10.00 Páteční večer - Nemohu žít bez ní, a s ní také ne aneb Franz Kafka a ženy

Montáž z Kafkových deníků, dopisů a rozhovorů s autorkou monografie o Mileně Jesenské spisovatelkou Alenou Wagnerovou a s překladatelem a germanistou Josefem Čermákem. 

Sobota 29. 6.

Víkendová příloha

9.15  Kafkovské legendy aneb Virtuózové fantazie

Josef Čermák se v pořadu zabývá genezí, vznikem mytologií o životě a díle Franze Kafky, zejména s přihlédnutím k podílu jejich nejvýznamnějších tvůrců Michala Mareše a Gustava Janoucha.

10.30 Kafkárna

Slavné pasáže z Kafkových knih doplněné komentářem, recepce Kafkova díla v Čechách, včetně proslulé liblické konference, vznik a obsah pojmu kafkárna

11.30 Vltavský poledník

Hašek a Kafka neboli groteskní svět. Kafkova a Haškova Praha v eseji Karla Kosíka. Kafka – očima německých historiků a kritiků.

14.00 Rozhlasové jeviště - Franz Kafka: Zámek

Jedno z nejslavnějších děl Franze Kafky. V roli zeměměřiče se představí Vladimír Dlouhý.  

17.15 Franz Kafka: Ortel

V interpretaci Jana Hartla nabídneme povídku, která jako zázrakem po letech zoufalého tápání nastartovala Kafkovo první plodné tvůrčí období. 

19.30 Operní večer - Proces

Zpěvohru zkomponoval rakouský skladatel Gottfried von Einem (nar 1918) na libreto Borise Blachera a Heinze von Cramera. Měla světovou premiéru v roce 1953 na Salcburském festivalu (Salzburger Festspiele) v režii Oscara Fritze Schuha a pod taktovkou legendárního Karla Böhma.
 
22.15 Myslím, že až zase jednou budu svobodná, to štěstí neunesu

Premiéra pořadu s Alenou Wagnerovou o dopisech Mileny Jesenské z období jejího věznění v letech 1940 - 1944. 

Neděle 30. 6.

09.00 Souzvuk - A já vlastně vůbec nemiluji Tebe

Kafkovy „dopisní metaforické příběhy“ pro rozhlasový Souzvuk z vlastních překladů připravila Věra Koubová a hudebními variacemi doprovodila violistka a harfenistka Jana Lewitová. Režie Hana Kofránková. 

11.30 Franz Kafka: Umělec v hladovění

Povídka z roku 1922, opět v podání Jana Hartla.  

15.30 Franz Kafka: Aforismy

Z překladu Rio Preisnera připravil Rudolf Matys. 

16.30 Telefonotéka

Jiří Kamen pozval k mikrofonu Josefa Čermáka, překladatele, germanistu a znalce Kafkova díla. 

20.00 Dopis otci

Na základě Kafkovy korespondence s otcem vzniklo drama lidské osamělosti, stálého hledání jistot a neurčité viny. Stejné motivy se ozývají i v Kafkových méně známých básních, které zhudebnil skladatel Jaroslav Šťastný. Dopis otci vznikl jako určitý mezižánrový experiment, který spojuje slovo a hudbu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

22:04 Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

Pražští celníci v dozoru nad provozováním hazardních her nepolevují. V pražských Nuslích odhalili ne…