Český rozhlas má nové technologické centrum

07.12.2015 16:09

Český rozhlas má k dispozici nové špičkové technologické centrum. Rozhlasoví technici dokončili v uplynulých dnech výměnu technologie hlavního přepojovače zvukových linek ve studiové budově v Praze.

Český rozhlas má nové technologické centrum
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Zařízení je klíčovou součástí provozu rozhlasového vysílání, protože přes něj procházejí veškeré zvukové signály ze studií, přenosových linek, distribuční a příspěvkové sítě, a to pro celoplošné i regionální stanice. Nová technologie zajistí větší spolehlivost vysílání ČRo.

„Hlavním důvodem výměny byla kromě končící životnosti zařízení potřeba navýšit naši provozní kapacitu. Český rozhlas dnes vysílá podstatně více stanic, navíc v souvislosti s novou digitální pozemní distribucí na vysílací sítě přes přepojovač prochází i vysílání regionálních studií. Nová technologie umožní větší spolehlivost a lepší kontrolu vysílání a celkového provozu studiových systémů a propojování signálů v rámci Českého rozhlasu. Výměna byla navíc unikátní v tom, že probíhala za plného provozu a v zásadě nijak neovlivnila a neomezila vysílání stanic,“ uvedl prozatímní ředitel ČRo Karel Zýka.

Nová technologie LAWO nahradila původní systém STUDER, který byl v nepřetržitém nasazení od roku 2000, kdy byl uveden do provozu Studiový dům Římská. Proti stávajícímu systému má nový přepojovač větší kapacitu vstupních a výstupních linek a počtu propojovacích bodů, nové možnosti zpracování signálů (DSP digital signal processing) v rámci přepojovače a další rozšířené možnosti monitoringu a kontroly poruchových stavů audiosignálů. Hlavní matice je navržena s kompletní redundancí všech komponent, takže se významně zvyšuje i technologická bezpečnost provozu.  Zcela nový je i řídicí systém přepojovače, jehož základem je opět dvojice vzájemně redundantních serverů.

„Největším problémem a výzvou bylo naplánování projektu tak, aby ho bylo možné realizovat za provozu. V mnoha případech nešlo fyzicky instalovat novou technologii vedle staré a muselo tedy dojít k přímé náhradě některých součástí. Po určitou dobu tedy byla část studií připojená ke staré, a část k nové technologii, a obě centrální matice byly vzájemně propojené. To znamenalo větší nároky na obsluhu a paralelní ovládání původního i nového řídicího systému,“ řekl Pavel Balíček, vedoucí distribuce signálu ČRo.

Nový hlavní přepojovač by měl vyhovovat potřebám Českého rozhlasu po dobu příštích 10 let, jeho technická životnost je ještě o něco delší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…