Český statistický úřad: Bytů bylo loni postaveno víc, skoro 29 tisíc

30.05.2018 9:49

Loni se v Česku postavilo 16 365 nových bytových budov a v nich 28 569 bytů. Dokončených bytů bylo ve srovnání s předchozím rokem víc, a to jak v rodinných, tak v bytových domech.

Český statistický úřad: Bytů bylo loni postaveno víc, skoro 29 tisíc
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Více než polovina bytů vznikla v rodinných domech. Na jejich výstavbu bylo vynaloženo 51 miliard korun. Náklady na výstavbu jednoho bytu tak činily 3,4 miliónu.

Byty v rodinných domech se nejčastěji stavěly v dispozici 4+1. Menších bytů bylo minimum. Obytná plocha se rovnala průměrně 92 m2. Výstavba jednoho rodinného domu trvala v průměru tři a půl roku. Převažovala přitom třída B energetické náročnosti.

„Většina nově postavených domů má nosné konstrukce ze zděných materiálů, ale v posledních letech roste zájem o dřevěné stavby. Loni bylo dokončeno 2 159 nových rodinných domů typu dřevostavba, což je víc než před rokem. Dřevostavby se na celkové výstavbě nových rodinných domů podílely 15 %. A to je nejvíc v celé sledované časové řadě,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ.

Bytových domů se loni dokončilo 303. Jejich výstavba přišla na 21 miliard korun. Zhotovilo se v nich celkem 9 264 bytů. Průměrné investiční náklady na výstavbu jednoho bytu představovaly 2,2 miliónu.

Byty v bytových domech měly obvykle velikost 2+1. Průměrná obytná plocha jednoho bytu byla 52 m2, ovšem do značné míry závisela na konkrétním projektu. Bytový dům se stavěl v průměru necelé tři roky. I v kategorii bytových domů převládala energetická třída B.

Další nová data o dokončených bytech naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…