Český statistický úřad: Ceny zahraničního obchodu meziměsíčně vzrostly

19.07.2018 11:31

V květnu 2018 se vývozní ceny meziměsíčně zvýšily o 1,3 %, dovozní ceny o 1,7 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 99,6 %. Meziročně se vývozní ceny snížily o 1,5 %, dovozní ceny o 2,3 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 100,8 %.

Český statistický úřad: Ceny zahraničního obchodu meziměsíčně vzrostly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Pokud jde o ceny zahraničního obchodu, v květnu se ceny, za které se od nás zboží vyváží, zvýšily o 1,3 %. Dovozní ceny meziměsíčně vzrostly o 1,7 %. Vliv na to mělo hlavně zdražení ropy a ropných produktů,“ vysvětluje Vladimír Klimeš z odboru statistiky cen ČSÚ.

Meziměsíční srovnání:

Vývozní ceny se v květnu zvýšily o 1,3 % (v dubnu se snížily o 0,1 %). Podstatný vliv na vývoj celkového meziměsíčního indexu měl růst cen strojů a dopravních prostředků o 1,1 %. Ceny minerálních paliv vzrostly o 5,7 % (zejména ropných výrobků), chemikálií o 1,5 % a ceny polotovarů o 1,0 %. Ceny neklesly v žádné sledované skupině.

Dovozní ceny v květnu vzrostly o 1,7 % (v dubnu se nezměnily). Za přispění slabší koruny vůči dolaru mělo největší vliv na růst celkového meziměsíčního indexu zvýšení cen minerálních paliv o 8,7 % (především ropy a ropných výrobků). Ceny strojů a dopravních prostředků se zvýšily o 1,5 %, chemikálií o 1,4 % a ceny polotovarů o 1,1 %. V žádné skupině ceny neklesly.

Směnné relace se snížily na hodnotu 99,6 % (v dubnu 99,9 %). Negativní hodnoty směnných relací zaznamenala především minerální paliva (97,2 %), potraviny a stroje a dopravní prostředky shodně (99,6 %). Nejvyšších pozitivních hodnot směnných relací dosáhly ostatní suroviny (100,7 %).

Meziroční srovnání:

Ceny vývozu klesly o 1,5 % (v dubnu o 3,9 %). Zásadní vliv na vývoj celkového meziročního indexu mělo snížení cen strojů a dopravních prostředků o 2,9 %. Snížily se ceny potravin o 3,5 %, průmyslového spotřebního zboží o 3,3 % a ceny chemikálií o 2,5 %. Ceny minerálních paliv vzrostly o 7,7 % a ceny polotovarů o 1,5 %.

Dovozní ceny, zejména důsledkem posílení koruny vůči euru a dolaru, se snížily o 2,3 % (v dubnu o 5,3 %). Největší vliv na pokles celkového meziročního indexu mělo snížení cen strojů a dopravních prostředků o 4,7 %. Ceny ostatních surovin klesly o 13,7 % (zejména kaučuku), potravin o 7,5 % a ceny průmyslového spotřebního zboží o 4,6 %. Nejvíce rostly ceny minerálních paliv o 17,6 % (zvláště ropy a ropných výrobků).

Směnné relace se snížily na hodnotu 100,8 % (v dubnu 101,5 %), nicméně osmý měsíc setrvaly v pozitivních hodnotách. Z významných skupin dosáhly pozitivních hodnot směnných relací polotovary (102,1 %), stroje a dopravní prostředky (101,9 %) a průmyslové spotřební zboží (101,4 %). Negativní hodnoty směnných relací zaznamenala zejména minerální paliva (91,6 %) a chemikálie (99,0 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…