Český statistický úřad: Nejvíce rostly prodeje v internetových obchodech

07.11.2019 17:56

Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy v září zvýšily reálně o 5,1 %, bez očištění o 7,3 %. Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy meziměsíčně vzrostly o 0,7 %.

Český statistický úřad: Nejvíce rostly prodeje v internetových obchodech
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel1) po očištění o sezónní vlivy zvýšily v září reálně o 0,7 %, přičemž za potraviny a nepotravinářské zboží vzrostly shodně o 0,8 % a za pohonné hmoty o 0,2 %.

Meziročně maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy vzrostly o 5,1 %, v tom za nepotravinářské zboží o 8,7 %, za potraviny o 2,1 % a za pohonné hmoty o 0,6 %. V září 2019 bylo o dva pracovní dny více než v září 2018.

Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně zvýšily o 7,3 %. Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 12,3 %, za pohonné hmoty o 3,2 % a za potraviny o 2,2 %.

Nejvyšší růst tržeb zaznamenal prodej zboží internetových obchodů2) a zásilkových služeb (o 25,9 %). Rostly také tržby ve specializovaných prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením (o 18,1 %), s výrobky pro domácnosti (o 10,4 %), s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 10,2 %), s oděvy a obuví (o 9,7 %) a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 5,6 %). V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se tržby zvýšily o 2,4 % a ve specializovaných prodejnách potravin o 0,2 %.

Cenový deflátor v maloobchodě kromě motorových vozidel ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 99,9 % a byl ovlivněn zejména nižšími cenami počítačového a komunikačního zařízení, pohonných hmot, oděvů a obuvi a výrobků pro kulturu, sport a rekreaci. Naopak ceny vzrostly v prodejnách s potravinami, s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím a s výrobky pro domácnost.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel3) vzrostly reálně meziměsíčně o 1,0 % a meziročně očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily o 3,7 %. Neočištěné tržby vzrostly meziročně o 10,5 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 11,2 % a za opravy motorových vozidel o 7,7 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

Za celé 3. čtvrtletí 2019 se v maloobchodě kromě motorových vozidel1) tržby očištěné o kalendářní vlivy reálně meziročně zvýšily o 4,8 %, bez očištění o 6,0 % (ve 3. čtvrtletí 2019 bylo ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o tři pracovní dny více). Neočištěné tržby za prodej nepotravinářského zboží vzrostly meziročně o 9,8 %, za pohonné hmoty o 2,6 % a za potraviny o 2,4 %. Za prodej a opravy motorových vozidel3) se tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně zvýšily o 0,2 %, bez očištění o 3,6 %. Neočištěné tržby za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly meziročně o 3,9 % a za opravy motorových vozidel o 2,6 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…