Český statistický úřad: Polovina dospělých se dál vzdělává

28.02.2018 18:00

Skoro polovina dospělých Čechů se celoživotně vzdělává. Většinou se účastní kurzů souvisejících s prací. V rámci EU však trávíme dalším vzděláváním nejméně času. Cizí jazyk ovládá 56 % osob.

Český statistický úřad: Polovina dospělých se dál vzdělává
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu, v roce 2016 se jakákoliv forma vzdělávání týkala 46 % Čechů ve věku 25 až 64 let. Většina těchto lidí dává přednost neformálnímu, resp. mimoškolnímu vzdělávání, jako jsou různé kurzy a školení. „Bezmála každý druhý pracující se vzdělává kvůli svému zaměstnání. Ve valné většině případů tyto pracovníky finančně podporuje zaměstnavatel a daná školení se nejčastěji odehrávají v pracovní době,“ potvrzuje Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Nepovinné kurzy a školení poskytuje svým zaměstnancům více než polovina firem. Častěji nabízejí tuto možnost velké společnosti. Nejvíce se vzdělávají pracovníci v peněžnictví a pojišťovnictví. Naopak nejméně osoby zaměstnané v ubytování, stravování a pohostinství.

Podíl dospělých Čechů, kteří se dále vzdělávají, je přibližně na úrovni evropského průměru. „V porovnání s ostatními státy však trávíme neformálním vzděláváním nejméně času. Zatímco v Česku připadá na účastníka v průměru 35 hodin dalšího vzdělávání ročně, jinde je to i dvojnásob. Například v Rakousku tráví na školeních a kurzech 87 hodin a v Německu 68 hodin,“ uvádí Marek Rojíček, místopředseda ČSÚ.

Rozsah dalšího vzdělávání v dospělosti je do značné míry podmíněn tím, jaké úrovně jsme dosáhli ve škole. Míra zapojení vysokoškoláků do následného vzdělávání je téměř čtyřikrát vyšší než u osob se základním vzděláním a dvakrát vyšší než v případě vyučených.

V rámci statistického Šetření o vzdělávání dospělých se zkoumala i jazyková vybavenost. Alespoň základní znalost jakéhokoliv cizího jazyka uvedlo 56 % osob ve věku 18 až 69 let. Anglicky umí na základní úrovni 24 % obyvatel. Pokročilých je 22 % lidí, jsou mezi nimi hlavně mladí. Dalšími nejrozšířenějšími cizími jazyky jsou němčina a ruština. „Ukazuje se ale, že výuka jazyků ve školství může být pro pozdější pracovní účely nedostatečná. Mnoho lidí si tak jazykové vzdělání doplňuje i v pozdějším věku. V roce 2016 navštěvovalo jazykové lekce 6 % Čechů a 8 % Češek,“ říká Alena Kotrbatá z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Dospělí v Česku na rozdíl od většiny evropských států nejeví přílišný zájem o vzdělávání. 87 % uvedlo, že své zapojení do dalšího vzdělávání považují buď za dostatečné, nebo o něj nestojí.

Detailní údaje naleznete v nové publikaci ČSÚ s názvem Vzdělávání dospělých v České republice v roce 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…