Český statistický úřad: Stavební produkce v září meziročně vzrostla

09.11.2023 13:21 | Tisková zpráva

Stavební produkce v září meziročně vzrostla o 1,7 %, meziměsíčně byla nižší o 0,2 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 10,2 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 11,2 %. Meziročně bylo zahájeno o 24,6 % bytů více, dokončeno bylo o 25,9 % bytů méně.

Český statistický úřad: Stavební produkce v září meziročně vzrostla
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Stavební produkce byla meziměsíčně nižší o 0,2 %. Meziročně vzrostla o 1,7 %. Produkce v pozemním stavitelství se zvýšila o 2,2 % a inženýrské stavitelství meziročně vzrostlo o 0,5 %.

Stavební úřady vydaly 6 095 stavebních povolení, meziročně o 10,2 % méně. „Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 46 mld. Kč a meziročně rostla o 11,2 %. Tento růst se odehrával na nové výstavbě i změnách dokončených staveb. Pokud bychom odečetli stavby nad miliardu korun a zohlednili cenový vývoj, dostaneme meziroční růst o 2,5 %,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

tabulka

tabulka

Počet zahájených bytů meziročně vzrostl o 24,6 % a dosáhl hodnoty 3 127 bytů. „Meziroční růst počtu zahájených bytů zčásti ovlivnila nízká srovnávací základna – loňské září přineslo nejnižší číslo v roce 2022. Za letošním růstem stojí především bytové domy v Praze a Středočeském kraji. Rodinné domy pokračovaly v propadu, který trvá již déle než rok,“ vysvětluje Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ. Dokončeno bylo 2 340 bytů, meziročně o 25,9 % méně.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se meziročně zvýšil o 1,6 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 4,6 %.

graf

graf

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v srpnu 2023 v EU27 meziročně vzrostla o 0,2 %. Pozemní stavitelství se snížilo o 0,6 % a inženýrské stavitelství vzrostlo o 3,8 %. Údaje za září 2023 Eurostat zveřejní podle předběžného harmonogramu dne 20. 11. 2023.

Detailnější informace o vývoji ve stavebnictví naleznete v doplňující informaci k RI stavebnictví ZDE.

graf

Poznámky:
Meziroční vývoj stavební produkce je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti.
Metodika ZDE
Navazující výstupy ZDE
Mezinárodní srovnání v zemích EU - Eurostat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …