Český telekomunikační úřad uspěl před Nejvyšším správním soudem v otázce regulace poštovních služeb

08.12.2021 20:45 | Tisková zpráva

Po několika letech trvajících soudních sporů vydal Nejvyšší správní soud stanovisko rozšířeného senátu Nejvyššího správního soudu ze dne 14. 9. 2021 č.j. 8 As 70/2018 – 100, kterým poskytl jednoznačný výklad toho, co jsou poštovní služby a kdo je provozovatelem poštovních služeb.

Český telekomunikační úřad uspěl před Nejvyšším správním soudem v otázce regulace poštovních služeb
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

Nejvyšší správní soud konstatoval, že zákon o poštovních službách dopadá na všechny subjekty, které provozují služby, které svým charakterem věcně odpovídají vymezení poštovní služby. Poštovní službou je činnost spočívající v dodání poštovní zásilky nebo peněžní částky z místa podání sjednaným způsobem příjemci do místa uvedeného v adrese. Každý podnikatel, který uzavírá smlouvy obsahově odpovídající poštovní smlouvě, poskytuje poštovní služby, a je tedy provozovatelem poštovních služeb. Je zřejmé, že zákon o poštovních službách dopadá na všechny podnikatele, kteří takovou činnost vykonávají bez ohledu na to, jak ji označují.

Nejvyšší správní soud na základě tohoto stanoviska vyhověl kasačním stížnostem Českého telekomunikačního úřadu a postupně pro nezákonnost zrušuje dosavadní rozsudky Městského soudu v Praze a vrací věc k dalšímu řízení.

Český telekomunikační úřad upozorňuje, že podnikání v oblasti poštovních služeb je možné za splnění podmínek podle § 17 a po provedení oznámení podnikání v oblasti poštovních služeb podle § 18 zákona o poštovních službách Českému telekomunikačnímu úřadu. Neoznámení takového podnikání a poskytování poštovních služeb bez oznámení je přestupkem, za který může Český telekomunikační úřad uložit pokutu až do výše 10 000 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

16:05 CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

S blížícím se začátkem Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, které proběhne od 10. do 26. kvě…