Čeští a němečtí odborníci na rozvoj měst se sešli na konferenci

05.10.2015 15:53

Čeští a němečtí odborníci na rozvoj měst se sešli na konferenci Dialog měst: Praha-Berlín. Delegace Senátu města Berlín a Správy pro rozvoj města a životního prostředí dorazila do Prahy s berlínským primátor Michael Müller, který navštívil Prahu při příležitosti oslav pětadvacátého výročí znovusjednocení Německa.

Čeští a němečtí odborníci na rozvoj měst se sešli na konferenci
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

„Berlín je stále laboratoří inovací,“ říká Burkhard Horn, ředitel Sekce dopravy Senátu pro rozvoj města. Právě městská mobilita a „smart city“ strategie byla tématem jednoho ze tří kulatých stolů. Horn představil plán rozvoje dopravy v Berlíně do roku 2040. V Berlíně by se do té doby mělo jezdit co „nejzeleněji“. Už do roku 2025 by měla klesnout roční produkce skleníkových plynů na 1,6 milionu tun ročně. Ještě v roce 2006 to přitom bylo 2,6 milionu. Prioritou je však i to, aby nepříjemný automobilový provoz neznehodnocoval pobytovou kvalitu ulic a náměstí. A nejen to: „Otázka dopravy je pro nás i otázkou sociální,“ doplňuje Burkhard. Město by mělo umožňovat pohodlnou dopravu všem občanům města včetně důchodců či hendikepovaných.

Dalším tématem bylo zapojování veřejnosti do procesu plánování rozvoje města. Berlín v roce 2001 prošel hlubokou finanční krizí a nutnost ji řešit ho nasměrovala ke snaze znovuvybudovat vztah mezi občany a městem. Správa města se naučila nastavovat nové standardy zapojování občanů a začala pořádat i kulturní festivaly jako je „Make city“. Specifikum Berlína však je velká fluktuace obyvatel: mnoho lidí se do města stěhuje, ale mnoho též odchází za lepšími výdělky do jiných částí Německa. Snaha navázat s občany vztah je tak nikdy nekončícím procesem. Inspirativní je i přístup v Berlíně působících soukromých investorů. Ti již pochopili to, co se ti pražští teprve začínají učit, a sice že se s občany vyplatí spolupracovat. Sami tak hledají cesty, jak s městy i občany vést dialog o chystaných projektech.

Jedním ze zásadních přínosů celého setkání bylo to, že lidé z Magistrátu, Institutu plánování a rozvoje Prahy i neziskových organizací navázali kontakt se svými berlínskými kolegy. Ti pak pozvali české odborníky do Německa, nabídli jim užší spolupráci a možnost inspirovat se mnohdy inovativními berlínskými postupy.

A může být i Praha inspirací pro Berlín? „Rozhodně,“ odpovídá Barbara Berninger, ředitelka Sekce EU a mezinárodních vztahů. „Zaujalo nás především, kolik mladých lidí tu pracuje ve veřejné správě. To může přinést svěží pohled.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…