Čeští studenti získali tři stříbra na Intel ISEF, „olympiádě“ vědeckých talentů

17.05.2014 14:49

Tři studenti, tedy hned polovina českého týmu, vybojovali stříbrné medaile ve svých kategoriích při celosvětovém finále největší soutěže v oboru vědy a techniky určené pro studenty středních škol - Intel ISEF 2014. Matematický projekt Aranky Hruškové, monitor životních funkcí velikosti náramkových hodin Marka Nováka a preparát proti HIV Robina Kryštůfka uspěly v konkurenci 1700 mladých vědeckých talentů ze 70 zemí. Hlavní Cenu Gordona Moorea při dnešním slavnostním vyhlášení v Los Angeles získal patnáctiletý Američan Nathan Han, který vyvinul softwarový nástroj schopný identifikovat mutace genů způsobující rakovinu prsu.

Čeští studenti získali tři stříbra na Intel ISEF, „olympiádě“ vědeckých talentů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Nejchytřejší mozky mezi českými středoškoláky dnes potvrdily své výjimečné nadání v nejtvrdší světové konkurenci více než 1700 studentů z více než 70 zemí. Při slavnostním vyhlášení vítězů v Los Angeles hned tři ze šesti projektů středoškolské vědecké elity z Česka vybojovaly stříbro na nejprestižnější vědecké soutěži pro mladé studenty Intel ISEF 2014. Porota tvořená špičkovými vědci včetně několika držitelů Nobelových cen dnes v americké metropoli stříbrem dekorovala Aranku Hruškovou z pražského Gymnázia Christiana Dopplera, Marka Nováka z Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích (aktuálně již student ČVUT) a Robina Kryštůfka z pražského Gymnázia Na Vítězné pláni. Marek Novák a Robin Kryštůfek za své projekty navíc získali další mimořádná ocenění.

Nejvíce cen - tři - si z Los Angeles domů poveze Marek Novák, reprezentující ještě svou předchozí školu - českobudějovické Gymnázium Jírovcova. Nejcennější je druhé místo v kategorii elektrické a mechanické inženýrství, které obsadil již loni při své premiéře na Intel ISEF. K obhajobě navíc přibyly i zvláštní ceny od NASA a od firmy United Technologies. Marek Novák se představil s vylepšeným modelem svého zařízení schopného sledovat zdravotní stav jednotlivců i skupin od novorozenců až po seniory. Zatímco loni mělo jeho zařízení velikost menší krabičky, letos se mu již podařilo vměstnat do náramkových hodinek. Přístroj, který je prostřednictvím senzorů schopen bezdrátově monitorovat životní funkce, snímat pohyb či zaznamenávat GPS lokalizaci, lze přizpůsobovat jednotlivým skupinám pacientů, například kardiakům či alzheimerikům, ale lze jej skupinově nasadit také například na novorozeneckých odděleních či v domovech důchodců. V případě nestandardní situace varuje uživatele, lékaře či rodinného příslušníka. Univerzální přístroj Marka Nováka je na rozdíl od stávajících holterů či zařízení nositelné elektroniky cenově dostupný a současně mnohem pohodlnější. „Největší přínos mého projektu spočívá v návrhu, praktické realizaci a ověření funkčnosti konceptu, který co do rozsahu a univerzálnosti nemá ve světě podle dostupných informací srovnání,“ říká Marek Novák, aktuálně student Fakulty elektrotechniky pražské ČVUT.

Syntéza nových metallakarboranových inhibitorů HIV-1 proteasy - tak zní název práce, která v kategorii biochemie vynesla stříbrnou medaili Robinu Kryštůfkovi. Student pražského Gymnázia Na Vítězné pláni rovněž získal zvláštní cenu Americké asociace farmaceutů za svůj výzkum v oblasti vývoje léků proti HIV. „V rámci svého projektu jsem připravoval a navrhoval látky na bázi boru sloužící k zastavení množení viru HIV uvnitř napadené buňky,“ popisuje Robin Kryštůfek. „Účast v soutěži mi rozšířila obzory, mohl jsem získat zkušenosti hned ze dvou odborných pracovišť Akademie věd ČR – Ústavu anorganické chemie a Ústavu organické chemie a biochemie.“ Účinnost jím připravených inhibitorů je velmi stálá a oba vědecké ústavy výsledky jeho práce využijí při dalším vývoji léků proti HIV. Autor nadějného projektu plánuje studium na Přírodovědecké fakultě UK, obor biochemie.

Třetí česká stříbrná medaile patří Arance Hruškové z pražského Gymnázia Christiana Dopplera v kategorii matematika. V práci s názvem Řetězové zlomky kvadratických iracionalit se zabývala některými, pro laika těžko uchopitelnými vlastnostmi řetězových zlomků. Ty jsou dnes hojně využívány v počítačové aritmetice, protože práce s nimi často umožňuje větší přesnost a někdy i rychlost, než je tomu při práci s desetinnou reprezentací. „Moje práce rozšířila dosavadní poznatky o periodách řetězových zlomků iracionálních čísel. Je to spíš velký krok pro člověka a malý pro lidstvo, ale i taková mravenčí práce se někdy hodí,“ komentovala přínos svého projektu jeho autorka, studentka maturitního ročníku. Matematičtí experti již tak neutrální slova nevolí, její projekt byl vzhledem ke své vysoké úrovni přijat s ohromením již při národním finále AMAVET. Výsledek z Intel ISEF nepochybně Aranku Hruškovou přiblíží k splnění jejího přání studovat matematiku na univerzitě v Cambridge, ale již v tuto chvíli si může být jista přijetím na prestižní americkou univerzitu MIT.

Cenu Gordona Moorea získává…

Nejpřínosnější projekt ze všech kategorií byl při slavnostním vyhlášení v pátek 16. května odměněn Cenou Gordona Moorea, spoluzakladatele společnosti Intel, která byla letos udělena popáté. Uděluje ji Nadace společnosti Intel a je dotována 75 tisíci dolarů. Letošním laureátem Ceny Gordona Moorea se stal teprve patnáctiletý student z amerického Bostonu Nathan Han, který vyvinul softwarový nástroj schopný s pravděpodobnosti převyšující 80 procent rozlišovat neškodné mutace genů od těch, které způsobují rakovinu prsu.

„Svět potřebuje více vědců, aby mohl vytvářet více pracovních míst a podporovat ekonomický růst,“ uvedla Wendy Hawkinsová, ředitelka Nadace společnosti Intel. „Intel věří, že mladí lidé jsou klíčem k inovacím a že tito vítězové budou inspirovat své vrstevníky k tomu, aby se zabývali vědou, technologiemi, matematikou, jež představují základy kreativity.“

Intel ISEF je největší a nejprestižnější soutěž pro studenty středních škol, do které se probojuje pouze absolutní špička vědeckých talentů z více než sedmdesáti zemí světa. Letos to bylo téměř 1700 studentů, kteří prošli sítem 550 národních a regionálních soutěží, do nichž se každoročně přihlašuje více než sedm milionů studentů. Motivace uspět ve finále je velice silná: pokud dotyčný projekt zaujme porotce, mezi nimiž se nacházejí i nositelé Nobelovy ceny, může účastník počítat nejenom se zajímavou finanční prémií z celkového objemu přesahujícího v přepočtu 100 milionů korun, ale prestižní ocenění otevírá cestu k další vědecké kariéře. Soutěž, která je považována za „olympiádu vědeckých talentů“, od roku 1950 organizuje Společnost pro vědu a společnost, od roku 1997 probíhá s podporou společnosti Intel.

Šest studentů z České republiky se v kalifornském Los Angeles představilo se svými individuálními projekty, s nimiž se prosadili v národních soutěžích AMAVET a SOČ (Středoškolská odborná činnost). Na Intel ISEF 2014 v týdnu od 12. května obhajovali své originální výzkumné projekty, sdíleli své nápady a bojovali o umístění v sedmnácti vědeckých kategoriích od matematiky, chemie a počítačové vědy přes botaniku a lékařství až po společenské vědy a ekologii. Stovky z nich vedle peněžitých prémií obdržely ceny, granty, stipendia a vědecké pobyty, které jim mohou uspíšit vědeckou kariéru.

Více o finále Intel ISEF 2014, oceněních, české účasti a projektech českých studentů najdete v přiloženém dokumentu Intel ISEF 2014 fact sheet či v tiskové zprávě Šestice studentů jede na Intel ISEF, „olympiádu“ vědeckých talentů

Fotografie českých studentů jsou k dispozici prostřednictvím odkazu http://www.mediakom.cz/cs-web/index.php?option=com_k2&view=item&id=1116:tiskova-konference-s-finalisty-intel-isef&Itemid=23

O společnosti Intel

Společnost Intel (NASDAQ:INTC) je světovým lídrem v oblasti inovací informačních technologií. Navrhuje a vytváří nezbytné technologie, které tvoří základ výpočetní techniky po celém světě. Intel také jako lídr korporátní odpovědnosti a udržitelnosti první na světě nabízí komerčně dostupné procesory bez obsahů konfliktních surovin. Další informace o společnosti Intel jsou dostupné na www.intel.com/pressroom a http://blogs.intel.com, o procesorech bez konfliktních surovin se dozvíte více na conflictfree.intel.com.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…