Chystá se největší setkání dětí a jejich maminek. Co chtějí v Praze změnit?

02.04.2015 13:42

Maminky s kočárky aneb Starosti, které řešíme a které můžeme vyřešit jen společně.

Chystá se největší setkání dětí a jejich maminek. Co chtějí v Praze změnit?
Foto: cppp.cz
Popisek: Děti, ilustrační foto.

Největší setkání dětí a jejich maminek, které nese název S KOČÁRKEM PRAHOU, se uskuteční letos na jaře již pošesté. V pražských Žlutých lázních se tak ve středu 20. května v jednom okamžiku a na jednom místě potkají mladé rodiny, které řeší společný a každodenní problém, kterým je pohyb s kočárky a malými dětmi po Praze. Poprvé se akce uskuteční bez součinnosti pražské radnice. Projekt S KOČÁRKEM PRAHOU dlouhodobě upozorňuje na problémy těhotných žen a rodin s malými dětmi při pohybu po Praze.

Nástrahy hlavního města číhají na maminky doslova na každém schodu. Už samotný pohyb městskou hromadnou dopravou znamená pro ženy s malými dětmi zásadní problém. Ten představuje i parkování u nákupních center nebo lhostejnost okolí, které se nabídek drobné pomoci stále zdráhá. Cílem této akce je na tyto starosti všech maminek upozornit ve velkém a společně je řešit. Loni podepsaly na akci tisíce maminek petici Za Prahu bezbariérovou, kde požadovaly, aby se metropole stala skutečně bezbariérovou do roku 2020. Konkrétně se jedná o vstupy do všech stanic metra a další nízkopodlažní autobusy a tramvaje. Za dobu existence této iniciativy se týmu S Kočárkem Prahou již povedla řada věcí začít řešit nebo na ni alespoň upozornit. Například námět na zavedení piktogramu těhotné ženy a rodiče s malým dítětem v MHD nebo součinnost s nákupními centry, která mohou vyhrazovat pro maminky s kočárky speciální parkovací místa.

Za posledních pár let bylo vybudováno v Praze přes 250 parkovacích míst označených kočárkem, resp. Vyhrazených pro mladé rodiny s malými dětmi. "Problémem, na který narážíme je fakt, že na těchto místech parkují i lidé, kteří by měli parkovat pouze na obyčejných parkovacích místech," komentuje Olga Kunešová, autorka projektu S Kočárkem Prahou a dodává: "Tento rodinný happening se navíc každoročně konal pod záštitou primátora hl. m. Prahy, letos ale paní primátorka tento projekt podpořit odmítla. Pro nás je to o to větší důvod, proč v projektu dále pokračovat. Maminky se potřebují s kočárkem po Praze pohybovat, a díky tomuto projektu může být jejich život v tomto směru snazší.

Všechny dílčí aktivity, které již fungují, jsou toho nepochybným důkazem." "Vypadá to, že letos by požadavky měly zaznít ještě hlasitěji a důrazněji, aby je nová pražská radnice slyšela," dodává Lukáš Nádvorník, spoluautor projektu. O podrobnostech zatím odmítá hovořit s tím, že se ještě dolaďují. Apel není ale směřován jen na dopravní podnik. Je potřeba se lhostejností zabývat již ve školách a pomocí učitelů budovat povědomí o nutnosti si pomáhat již od školního věku. Ohleduplnost a tolerance jsou vlastnosti, které nic nestojí. Přijďte se podívat a zúčastnit se hravého ale i poučného odpoledne pro maminky.

Společně pomůžeme mladým rodinám. Více informací o projektu a program připravovaného dne najdete na internetových stránkách: WWW.SKOCARKEMPRAHOU.CZ.

Déšť není důvodem pro zrušení tohoto květnového setkání. Akce se koná od 10:00 do 18:00, ve středu, 20. května 2015.

Příklady, co chtějí mladé rodiny:

    - Parkovací místa označené kočárkem uzákoněné městskou vyhláškou
    - Úprava parkovacích míst pro auta, které vezou malé děti tak, aby se dalo zacouvat k chodníku a bezpečně vyndat kočárek na chodník přímo ze zavazadlového prostoru.
    - Přeprava maminek s kočárkem v MHD zdarma (pro matky zdarma, pokud budou mít sebou dítě v kočárku)
    - Označení invalidních míst v MHD i znakem těhotné a rodiče s malým dítětem (důchodci velice často těhotné matky těchto míst vyhánějí).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…