Člověk v tísni: Půl roku od povodní - náprava škod ještě není u konce

29.11.2013 9:05

Od ničivých povodní na začátku července uplynulo již půl roku, ale práce na odstraňování škod ještě nestačila před zimou řada rodin dokončit. Společnost Člověk v tísni rozdělila nejvíce potřebným domácnostem 53 milionů korun a téměř 4 miliony byly investovány do rekonstrukce objektů veřejného zájmu, jako jsou například mosty nebo školky. Práce na obnově ale budou v některých obcích a domácnostech pokračovat až do jara, často vinou zdlouhavých jednání o stavebním povolení a pojistkách.

Člověk v tísni: Půl roku od povodní - náprava škod ještě není u konce
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

„Asi dvaceti rodinám budeme vypomáhat ještě na jaře příštího roku,“ říká člen povodňového týmu Člověka v tísni Jan Novák. „Někdy se objevili neočekávané problémy při rekonstrukci, jinde se táhnou úřední jednání. Problémy se také vyskytují v případech, kdy je poškozená nemovitost památkově chráněná,“ dodává. Člověk v tísni se jako jediná nezisková organizace zapojil i do pomoci při obnově budov veřejného zájmu, jako např. základních škol v Hostinném nebo Davli. Na opravu ještě stále čekají kriticky důležité mosty v obci Rudník a povodní těžce poničená školka v Terezíně podpořená darem 1,5 milionu korun bude zprovozněna až na konci tohoto roku.

Přesně 1332 postižených rodin se už může radovat z opravených či nových domů. Člověk v tísni poskytl příspěvky především na nákup vnitřního vybavení vytopených nemovitostí a na rekonstrukce. Pokud byla nařízena demolice, přípěvek byl vynaložen na vybudování nového domu. Podpořeni byli i lidé, kteří se rozhodli odstěhovat ze záplavových oblastí a začít jinde.

Některé domácnosti kontaktovali pracovníci Člověka v tísni opakovaně, aby zajistili co nejefektivnější využití daru. "V pátek jsem dostala zápis do katastru a v neděli už mě evakuovali kvůli velké vodě,“ popisuje svou neradostnou zkušenost Jana Dušková z obce Lounky. V poničeném a praskajícím domě musela začínat téměř od začátku. S opravou jí teď pomáhají dva místní zedníci a její zeť. „Sama toho moc nezmůžu. Kvůli páteři nevydržím dlouho stát, mám bolesti,“ dodává paní Dušková. Člověk v tísni jí poskytnul finanční dar, který částečně pokryje náklady na opravu poničeného domu.

Rodiny trpěly i psychickým tlakem a ztrátou obživy

Povodeň mnoho lidí připravila nejen o domov, ale také o obživu. Vlastimil Maněna z Hořína přišel o rodinnou firmu na výrobu nakládaných sýrů, kterou před několika lety založil v přízemí svého domku. „Máme smlouvu s Tescem, a pokud nesplníme dodávky, neprodlouží nám ji. Splácíme úvěr, nevyrábíme, a navíc nás čekají kontroly od veterinářů a hygieny,“ vysvětluje. „Doufám, že brzy výrobu rozjedeme,“ dodává s nadějí pan Vlastimil. Člověk v tísni ho podpořil darem na rekonstrukci prostor a nákup základního vybavení.

Některé rodiny byly velkou vodou zasaženy opakovaně. Nemusely se tedy vyrovnávat jen se škodami na majetku, ale také s obrovským psychickým tlakem. Právě proto se letos Člověk v tísni soustředil právě na pomoc konkrétním rodinám. Pomoc nebyla rozdělována plošně, ale na základě průzkumu ekonomické, sociální i rodinné situace domácností. Jen díky vytrvalé práci terénních pracovníků bylo možné úspěšně dokončit i pomoc v rodinách, kde povodňové škody ještě prohloubily již existující sociální a finanční potíže. O náročnosti rozdělování povodňové pomoci svědčí i to, že pracovníci Člověka v tísni najezdili v zasažených oblastech přes 70 000 km.

Povodňová pomoc Člověka v tísni v číslech:

  • 72 000 000 korun na pomoc rodinám a obcím
  • 1332 podpořených rodin
  • 65 zásilek materiálu do 59 měst a vesnic
  • 3 730 000 korun investováno do objektů veřejného zájmu
  • 9 635 121 korun ještě zbývá na pokračující opatření

Sbírka SOS Povodně 2013

Veřejnou sbírku SOS Povodně 2013 otevřel Člověk v tísni v neděli 2. června 2013. Dosud se na ní vybralo přes 57 milionů korun. Více než šesti miliony korun navíc přispěl nadační fond Českého rozhlasu a téměř osmimilionový dar poskytly partnerské organizace CARE Česká republika a Aktion Deutschland Hilft. Člověk v tísni zároveň na okamžitou pomoc obětem povodní uvolnil 500 000 korun z humanitárního fondu Klubu přátel Člověka v tísni. Celková vybraná částka tak překročila 72 milionů korun. Na operační náklady a správu sbírky bylo vydáno méně než 6% vybrané částky. Na svém webu  Člověk v tísni připravil stránku SOS Povodně 2013 se všemi užitečnými kontakty i příručkou pro domácnosti zasažené povodní. aktuální informace včetně seznamu zapojených škol či synopsí filmů vybraných do letošních Příběhů bezpráví naleznete na webových stránkách projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…